Soslar Ve çeşitleri
Arkadaşlar bu benim yıllık ödevimdi bulduklarımı sizle paylaşmak istedim
SOSLAR ve SOS ÇEŞİTLERİ
Domates püresi, domatesin özüdür ve safi domatestir. Buna göre bir yemeğin salçası ise domates püresi, birtakım baharatlar, su ve sebzelerin bir araya gelmesiyle oluşur. Anadolu'da torbalarda süzdürülen domates püresi, günümüzde konserve olarak kullanılmaktadır. Örnek: Tas kebabı nasıl pişer ve içinde neler vardır?
Tas kebabı için tencerede yağ kızdırılır, etler kavrulur, soğan ilâve edilerek unla kavrulur, domates püresi, birkaç sivri biber, birkaç havuç parçası ilâve edilir ve iki parmak taşacak şekilde su konulup kaynatılır. Üzerinde biriken köpük alındıktan sonra içine maydanoz kökü, tuz ve taze domates parçalan ilave edilerek pişmeye bırakılır. Pişen etler kevgir ile salçasından çıkartılarak diğer tencereye alınır, geride kalan et suyu, etlerin üzerine süzdürülür. Süzgeçte kalan sebzeler ezilerek etlerin üzerinden geçirilir, bir kez kaynatılıp tat ve lezzeti kontrol edildikten sonra servis yapılır. İşte buna salça veya o yemeğin salçası (yani sosu) denir. Yemekle birlikte sosu da servis yapılır. Çünkü Türkler yemeğin salçasının bol olmasını isterler, bunun sebeplerinden biri de Türklerin çok ekmek tüketmesidir.
Genel olarak Türk yemeklerinin malzemelerini şöyle sıralayabiliriz: Başta soğan gelir, Türk Mutfağında hemen her yemeğin içine soğan girmektedir. Türklerin en büyük besin kaynağı ekmek, bunun katığı ise taze veya kuru soğandır. Soğandan sonra en çok kullanılan diğer malzemeler şöyle sıralanabilir domates, taze biber, maydanoz, havuç, un, yağ, kuzu ya da koyun etleri, tuz ve baharatlar vs. pek çok yemeğimiz bu malzemelerle pişmektedir. Türk Mutfağı'nda pişen yemeklere ayrıca katkı maddeleri konulmaz, yemekler kendilerine has lezzeti ihtiva ederler. Mutfağımıza hardal, ketçap, soya sosu, arı sos, çok sonradan girmiştir.
Türk yemeklerinden pilav, çeşitlerinin çokluğu ile dünyada ilk sırada yer alır. 105 çeşit pilav mevcuttur. Pirinç ve bulgurdan yapılan pilavlar ya ana yemekle birlikte yenilir ya da pilav ayrıca yenir, istenirken," Pilav, bol salçalı olsun" veya " Pilav, fasulyeli ve salçası bol olsun" denilir. Hatta talaş kebabı, çok yerde üzerine salça dökülerek servis yapılır oysa salçanın kebabın yanında verilmesi daha uygundur.
Miyane ilk kez Türkler tarafından icat edilmiştir. Fransız aşçı Lui, miyaneye et suyu, süt ilâvesi ile beşamel sosu yapıp bu yemeği dünya mutfaklarına aktarmıştır. Türk Mutfağı elbette ki sos yönünden zengin değildir. Bu belirttiğimiz soslar, Türk Mutfağı'na girmiş, kendilerini kabul ettirmişlerdir ve bunlar dünya mutfaklarında çok tanınan soslardır.
SOSLAR
Beşamel Sos
Malzemeler :
3 çorba kaşığı yağ
6 çorba kaşığı elenmiş un
2 su bardağı süt ( kaynatılmış sonra ılıtılmış)
Hazırlanışı :
Yağı kalın tabanlı bir tencerede hafif ateşte eritin. Unu ilave edip, karıştırın. Birkaç dakika, yine hafif ateşte, rengi değişmeden pişirin. Isıtılmış sütü azar azar ilave edip pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar çırpma teliyle ya da tahta bir kaşıkla karıştırın.
Yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu sürenin sonunda sosu tel süzgeçten geçirin.
hemen servise koyun.
NOT: basemel sos beyaz salçalar gurubndandır. beyaz etlerin yanında yakışır.
Sosu hemen kullanmayıp bir kenara kaldıracak olursanız, soğumaya başladığında üstünde bir kabuk oluşur. Üstünün kabuk bağlamaması için üzerini, ayrıca eritilmiş yağdan ince bir tabaka ile kaplayın.
Domates Sos
Malzemesi :
2 çay kaşığı yağ
1 küçük soğan (iri doğranmış)
1 küçük havuç (kazınıp, doğranmış)
5 çorba kaşığı kereviz yaprağı
1/2 defne yaprağı
1/2 çay kaşığı kuru kekik
4 çay kaşığı un
500 gr. kon kase domates
1, 1/2 su bardağı et suyu
1/2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı tuz
taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı :
Önce et suyunu kaynatın. Ocağı kısıp, et suyunu sıcak olarak saklayın. Yağı küçük bir kapta eritin. Soğan, havuç, kereviz, defne yaprağı ve kekik dalını ilave edip, sebzeler hafifçe renk alıncaya kadar sote edin. Unu katıp, rengi hafifçe değişip, kumlu bir doku oluşuncaya kadar pişirin. Domatesi ilave edin. Domatesler suyunu verip tekrar çekinceye kadar ağır ateşte pişirin. Kaynar et suyunu azar azar ilave edip, kaynayıncaya kadar karıştırın. Sarmısağı katın. Tuzunu ve biberini koyun. Ağır ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu sürenin sonunda sosun tuzunu ve biberini kontrol edin. Gerekiyorsa tuz ve biber ilave edin. Sos pişince, tel süzgeçten geçirin.
Bu sos makarna,spagetti, ravyoli ve benzeri hamurişleri, ayrıca et, balık ve birçok yiyeceğin yanında sunulabilecek temel bir sostur.
Mayonez Sos
Malzemeler:
2 yumurta sarısı, 2 çay kaşığı sirke, 1/2 çay kaşığı tuz, Beyaz biber, 1/4 çay kaşığı hardal, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kaynar su
Yapılışı:
Yumurta sarısı, sirke, tuz, beyazbiber(isteğe bağlı) ve hardalı paslanmaz çelik, porselen ya da cam bir kapta tercihen telle yada bir spatulayla iyice karıştırın!!! hep aynı yöne, asla ters karıştırmayın... Zeytinyağını bir sicim gibi akıtıp, telle sürekli çırparak yada tahta spatulayla sürekli karıştırarak, azar azar sos iyice bağlanıncaya kadar yedirin. Kalan zeytinyağını telle sürekli çırpmaya devam ederek bitinceye kadar sosa devam edin. 1 çay kaşığı Kaynar suyu ilave edip iyice karıştırın, tuz ve karabiberini kontrol edin.
NOT: mayoneziniz bozuldu ise kurtarma metodu!!! küçük teflon bir tavaya yada sahana bozulan mayonesi alınız. hafif ateşe koyunuz en kısına.aynı yöne karıştırmaya devam ediniz. taki sos toplanana kadar. dikkat edin çok kızmayacak tava. yumurtalar da pişme amerisi olmamalı.hiffi sıcaklıkta sosun toparlanması lazım.
zor bir yapım. en kolayı hazır mayonez almak
patates salatalarında,kızartmalarında, tavuklu sandviclerde v.s. kullanılır...
afiyet olsun
Bolonez Sauce
malzemeler:
100 gram margarin 250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan 1 Diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates 4 Adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ Çorba kaşığı tuz 1 Adet defne yaprağı
45 ml Domates sosu (1 çay fincanı)
YAPILIŞI Margarini bir tavada kızdırın.Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsak’ı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun.Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın.Ateşi kısın,15 dk daha pişirip,içine tuz,karabiber,ve defne yaprağı ilave edin.Önceden hazırlanan domates sosunu katın.Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.Servise hazır hale gelmiştir
Milanez Sauce
malzemeler:
50 gram margarin 200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon 200 gram domates
1 Çay kaşığı karabiber ½ ince kıyılmış maydanoz
1 Çay kaşığı tuz
YAPILIŞI Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin.Dana janbonu,domatesi ekleyin.Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın.Kısık ateştekoyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin.Tuz ve karabiberini ekleyip,ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapınız
Napoliten Sauce
Malzemeler:
50 gram margarin 400 gram domates
5 gram sarımsak 3 Adet çarliston biber dilimlenmiş
500 ml domates sos 1 bağ maydanoz ince kıyılmış
1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI Margarini bir tencerede kızdırın.Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın.Sarımsak’ı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın.Domates sosunu ekleyin.Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın.Ateşi kısın.Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun
Vinegret Sauce
Malzemeler:
200 ml sirke 700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan 50 gram ince kıyılmış kapari
1 Çimdik tuz 1 Çimdik karabiber
¼ Kıyılmış maydanoz 1 Çay kaşığı toz hardal
YAPILIŞI ir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırınız.Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan,kapari ve maydanozu karıştırarak,tuz,karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın.Servis edebilirsiniz.
NOT :bu sos makarna ve salatalarda kullanılır.
Acılı Portakal Sauce
Malzemeler
2 Çorba kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
6 Çorba kaşığı portakal suyu
2 Adet kıyılmış acı kırmızı biber
1 Çorba kaşığı biber salçası
½ Su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı
Derin bir kabın içerisinde tüm malzemeleri karıştırın
Acılı Sauce
Malzemeler
300 gr soyulmuş domates
5 adet fesleğen yaprağı
2 adet acı kırmızı biber
3 diş sarmısak
tuz
Hazırlanışı
Sarmısakla kırmızı biberi ince kıyıp, ateşte koyup biraz soldurun. Fesleğen yaprakları ile domatesleri de ince kıyıp buna ilave edilin. Tuzunu ekleyip tencereyi kapatın. 15 dk kadar pişirin. Bu zaman sonunda sos hala çok sıvı ise,tekrar kapaksız olarak ateşe koyun. Tam kıvamına gelince bir kaşık saf zeytinyağı ekleyin. Bu sosu makarnanın için kullanabilirsiniz
Burgunyon Sauce
Malzemeler
4-5 kişilik
1 tatlı kaşığı margarin
1 küçük ince doğranmış soğan
2 dal maydanoz
¼ defne yaprağı
10 adet tane karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un
75 cl. Burgunyon şarap yada kırmızı şarap
Hazırlanışı
Margarini, soğanı, karabiberi, defne yaprağını ve kekiği küçük bir kaba koyup orta ateşte 2-3 dakika sote yapıp, şarabı ekleyin. Ağır ağır kaynatın ve şarabın yarısını çektirin. Küçük bir kapta tereyağı ve unu karıştırın, kaynamış şaraba ekleyin. İyice karıştırın ve 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın ve süzün. Varsa birkaç damla tabasco ya da biber ilave ediniz.
Elma Sauce
Malzemeler
6 kişilik
7 adet orta boy elma (golden)
1 su bardağı toz şeker
½ su bardağı beyaz şarap
1 çorba kaşığı tereyağ
Hazırlanışı
Elmaları dörde bölün, soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Bir tencereye elmaları, şarabı koyun orta ateşte 5 dakiak kaynatıp şekeri ekleyin. 1-2 defa karıştırıp kapağını yine kapayın. Elmalar pişene kadar 15-20 dakika pişirin. Elmanın içinde az miktarda su kalmalıdır.Sonra bir süzgeçten yada püre makinasından geçirin. Tereyağını hafif kızartın ve içine ekleyin
Ançuez Sauce
Malzemeler :
900 ml. beşamel sos
3-4 çorba kaşığı ançuez esansı (veya 2 çorba kaşığı ezmesi)
50 gr. yağ
100 ml. krema
taze çekilmiş karabiber
toz kırmızıbiber
tuz
Yapılışı
Sıcak beşamel sosa ançuez esansını veya ezmesini ekleyip karıştırın. Yağı
ve kremayı ilave edip, karıştırın. Tuz ve karabiberini kontrol edin. Biraz toz kırmızıbiber katarak sosu tamamlayın. İnce bir süzgeçten geçirip süzün.
*Bu sos ızgara balıkların yanında servis edilebilir
Avcı Sauce
Malzemeler :
125 gr. yağ
200 gr. mantar (dilimlenmiş)
50 gr. arpacık soğanı (ince kıyılmış)
250 gr. çiğ konkase domates
1 çay kaşığı ince kıyılmış tarhun otu
200 ml. sek beyaz şarap
1 lt. dömi glas
taze çekilmiş karabiber
tuz
Yapılışı
Yağı derin bir tavada eritin. Mantarları atıp biraz sote edin.
Arpacık soğanlarını ilave edin ve 2-3 dakika kısık ateşte pişirin.
Çiğ konkase domatesi, tarhun otunu ve beyaz şarabı katın.
Tavadaki karışımı yarı yarıya kalıncaya kadar çektirin.
Dömi glası ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin. Oluşan kefi alın. Tuz ve karabiberini ilave edin.
Hardal Sauce
Malzemeler :
1 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı krema
1.5 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı hardal
1 diş sarımsak
1 limon suyu
Karabiber
Tuz
Yapılışı
Orta boy bir tencerede yağı kızdırın. Sarımsağı koyup ara sıra karıştırarak kızartın. Tencereyi ateşten alıp un, biber ve tuzu ekleyip karıştırarak pürtüksüz hale getirin. Yavaş yavaş önce kremayı, sonra da hardalı ekleyip karışıma iyice yedirin.
Tencereyi kısık ateşe oturtup devamlı karıştırarak kaynatmadan, koyu ve pürtüksüz olana kadar pişirin. Ateşten alıp limon suyunu ekleyip karıştırın. Sosu ısıtılmış sosluğa koyup servis edin.
Krem Sauce
Malzemeler
800 ml. beşamel sos
50 gr. yağ
200 ml. krema
beyazbiber
tuz
Yapılışı
Sıcak beşamel sosa yağ ve kremayı ekleyin. İyice karıştırın. Sosu kaynatmadan ısıtın. Tuz ve biberini kontrol edin. İnce bir süzgeçten geçirip süzün.
*Bu sos poşe balık ve haşlanmış sebzelerle birlikte servis edilebilir.
Mantar Sauce
Malzemeler
125 gr. yağ
200 gr. mantar (dilimlenmiş)
200 ml. sek beyaz şarap
1 lt. dömi glas
taze çekilmiş karabiber
tuz
Yapılışı
Yağın 75 gramını bir tavada eritin. Mantarları atıp renk aldırmadan biraz sote edin. Beyaz şarabı ekleyin ve tavadaki karışımın 2/3'ü kalıncaya kadar çektirin. Dömi glası ilave edin ve sosu kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar çektirmeye devam edin. Oluşan kefi alın ve ateşi söndürün. Kalan yağı ekleyin. Tuz ve karabiberini kontrol edin.
*Bu sos ızgara veya sote sığır etlerinin yanında servis edilebilir.
Beyaz Tavuk Sauce
Malzemeler
4-6 kişilik
2 ½ su bardağı kaynar tavuk suyu
1 kahve fincanı un
1 çorba kaşığı margarin
az tuz
Hazırlanışı
Bir tencereye yağı koyup eritin, orta ateşte unu ekleyin ve karıştırarak 3 dakika kavurun ateşten alın. Tuzu ekleyin, beş dakika dinlendirin. Sonra karıştırarak tavuk suyunu yedirin. Orta ateşte karıştırarak kaynatın, ağır ateşte zaman zaman karıştırarak on dakika pişirin. Süzdükten sonra kullanın.
Kapari Sauce
Malzemeler
8-10 kişilik
½ su bardağı soğuk et suyu
2 su bardağı kaynar et suyu
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı ince kıyılmış kapari
1 çorba kaşığı tereyağ
az tuz
Hazırlanışı
Küçük bir tencerede tuzu, unu ve soğuk et suyunu iyice karıştırıp 5 dakika bekletin. Sonra bir çırpma teli ile karıştırarak kaynar et suyunu yedirin. Orta ateşte 5-6 dakika kaynatıp ateşten alın. Bir süzgeçten süzdürün, tereyağ ile kapariyi karıştırın. Servise hazır
Terbiye Sauce
Malzemeler
*6 Adet orta boy tavuk göğsü veya 6 adet tavuk budu için:
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan (çok ince rendelenmiş veya robotta çekilmiş)
3 yemek kaşığı kayısı reçeli (ezilmemiş olacak) (veya 2 yemek kaşığı bal)
3 yemek kaşığı ketçap (veya 1,5 yemek kaşığı domates salçası)
3 yemek kaşığı soya sosu
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Derin ve yayvan bir karıştırma kabına tüm sos malzemelerini boşaltıp, çatalla iyice çirpin. Sos kivamina gelince bir süre dinlendirin.
*Tavuklari izgara/barbekü yapacaginiz zaman,önce bu sosa iyice bulayip pisirirseniz,yemeginiz cok daha lezzetli olacaktir.
*1 çay kaşığı köri baharatı da ilave edebilirsiniz, özellikle tavuğa çok yakışır.
Acili Harissa Ortadogu Sosu
Malzemeler:
3 yemek kaşığı hakiki zeytinyağı-sızma
1 iri kırmızı soğan (minicik küp küp doğranmış)
1 iri bas sarımsak (cok ince doğranmış)
3-4 adet közlenmiş,soyulmuş,çekirdek ve kabukları çıkartılmış taze etli kırmızı biber
3 adet güneşte kurutulmuş ve ilik suda 1 saat bekletilmiş domates-veya domatesleri ikiye kesin ve 120 C derece./230F ısıtılmış fırında ,tuz+karabiber=zeytinyağı ile iyice karıştırıp 5 saat gibi pişirin)
cay kasığı ucu ile toz tarçın
½ tatlı kasığı ince acı toz biber-cayenne
cok az Hint safranı-turmerik
bir cimdik toz karanfil
tuz
taze çekilmiş karabiber
taze kekik-1 yemek kasığı dolusu veya 1 tatlı kaşığı dolusu kuru kekik
taze doğranmış nane yaprakları
Yapilisi:
Zeytinyağında soğan+sarımsağı tahta kasıkla karıştırın,sote edin.Soğanlar şeffaf hale gelecektir.Bu orta ateş üstünde 5-6 dakika sürer.Sonra soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra hepsini robota atin ve iyice karıştırın .
*Bu sosu sandviçlere,etlere,sebzelere de kullanabilirsiniz.Ancak, öncelikle balık sosudur
Remulad Sauce
Malzemeler:
375 ml. mayonez
3 yemek kaşığı dolusu incecik küp küp kıyılmış,mini kornişon tursu
2 yemek kaşığı kadar kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı kıyılmış taze taragon otu
1 tatlı kaşığı dijon hardal
2 yemek kaşığı dolusu kıyılmış kapari
3 diş kıyılmış,ezilmiş sarımsak
1 adet kıyılmış ançuez konserve filetosu-küçük
cok az, acili sos
Yapılışı
Malzemelerin hepsini iyice karıştırın ve servis yapmadan önce, mutlaka 2 saat buzdolabında ağzı kapalı bekletin.
*Deniz ürünleri,sebzelerle,sandviçlerle sunulur.
Acılı Meksika Dip Sauce
Malzemeler
Fasulye konservesi ya da haşlanmış kuru fasulye
ince kıyılmış yeşil biber
küçük küplere kesilmiş domates
bol acısı ve kimyon.
Yapılışı
Tüm malzeme karıştırılır. Isıtılır. Sıcak olarak mısır cipsi yanında servis yapılır
Peynirli Dip
Malzemeler:
Yarım kilo yoğurt
Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
5 diş dövülmüş sarımsak
Yapılışı
Yoğurt, plastik bir süzgeçte 2 saat kadar süzülür. Maydanoz ince kıyılır. Beyaz peynirin suda tuzu çıkartılıp sonra çatalla ezilir. Tümü karıştırılır.
*Kızarmış ekmeğin üzerine sürülerek servis yapılır.
Bezelyeli Makarna Sauce
MALZEMELER
1 küçük teneke bezelye(karışık da olabilir)
1 kutu hazır soyulmuş domates
1 adet soğan
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 diş sarımsak
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
biraz tuz ve karabiber
margarin veya zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Önce küçük küçük doğranmış soğanı biraz margarinde veya zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra küçük küçük doğranmış kırmızı dolmalık biberi ve sarımsağı içine atıp birlikte kavurun. Suyunu süzdüğünüz bezelyeleri de içine ilave edin. 1,5 yemek kaşığından biraz fazla olan domates salçasını ve 1 tatlı kaşığı biber salçasını da içine ilave edin. Sonra
tenekede hazır soyulmuş domatesleri doğrayıp suyu ile birlikte içine ilave edin. Birazcık tuz ve karabiber atın ve biraz karıştırın eğer suyu azsa biraz ılık su ilave edin sonra tencere/tava kapağını kapatın ve altını açarak pişmeye bırakın.Piştikten sonra alın ve sıcak olarak makarna üzerinde servis edin.
Püf Nokta: Düdük makarna üzerinde daha güzel olur ve zeytinyağı kullanırsanız daha lezzetli,sağlıklı olur
Şaraplı Sauce
HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 dk
Malzemeler:
*Yarım çay bardağı zeytinyağı
*5 diş sarımsak
*1 su bardağı hardal
*Yarım limonun suyu
*Yarım su bardağı beyaz şarap
*Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
* Sarımsakları ince dilimleyin. Zeytinyağını tavada ısıtıp sarımsakları pembeleştirin ve tavayı ateşten alın.
* Hardalı sarımsağın üzerine ekleyip karıştırın. Karışım özleştikten sonra beyaz şarabı ekleyip karıştırmaya devam edin.
* Limon suyunu da ilave ettikten sonra tuz ve karabiberini ekleyip karıştırın. Servis yapın
Tarator Sauce
Malzemeler:
*1 çay bardağı zeytinyağı
*1 çay bardağı çekilmiş çamfıstığı
*5 dilim bayat ekmek
*1 su bardağı süt
*4 diş sarımsak
*Taze çekilmiş beyazbiber
*Tuz
Hazırlanışı:
* Sarımsakları temizleyip ezin. Ekmeklerin kenarlarını kesip bir kasede sütle ıslatın. İyice karıştırarak pütürsüz bir karışım elde edin. Sürekli karıştırarak zeytinyağını ilave edin. Sarımsak, çekilmiş çamfıstığı, tuz, beyazbiberi ekleyip çırpmaya devam edin. Dilerseniz üzerine kırmızı toz biber serpip servis yapın
Limon Sos
HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 dk
Malzemeler:
*Yarım litre zeytinyağı
*1 su bardağı limon suyu
*1 yumurta sarısı
*1 tatlı kaşığı tozşeker
*1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
* Yumurta sarısı ve limon suyunun üçte birini bir kâsede çırpın. Çırpmaya devam ederken zeytinyağını azar azar ekleyerek yedirin.
* Kalan limon suyunu ekleyip çırpmaya devam edin. Tuz ve şekeri ekleyip servis yapın.
Tartar sos
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 dk
Malzemeler
*Yarım kg mayonez
*10 kornişon turşu
*3 diş sarımsak
*50 gr kapari
*2 haşlanmış yumurtanın beyazı
*1 tutam maydanoz
*2 limonun suyu
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı beyazbiber
Hazırlanışı
* Turşuları kıyın. Sarımsakları ezin. Kapari ve yumurta aklarını incecik doğrayın.
* Kornişon turşu, sarımsak, kapari, yumurta, maydanoz, tuz, beyazbiber ve mayonezi bir kâsede karıştırın. Yoğun bir sos kıvamına gelinceye kadar limon suyunu ekleyip çırpın. Servis yapın.
Yoğurt Sauce
Malzemesi :
1 1/2 su bardağı süzme yoğurt
1 diş dövülmüş sarmısak
1/2 çay kaşığı tuz
Beyazbiber
Hazırlanışı :
Süzme yoğurdu bir kaba aktarıp, sarmısak, tuz ve beyazbiberini ilave edin. Koyu krema kıvamı alıncaya kadar azar azar su ekleyerek telle çırpın, tuzunu ve biberini kontrol edin.
Sauce Espagnole (İspanyol Sos)
Malzemeler:
3 kg küçük kırılmış sığır kemiği
300 gr yağ
150 gr havuç
150 gr soğan
1 diş sarımsak
1 bağ maydanoz
200 gr domates salçası
175 gr un
5 lt su
Hazırlanışı: Kemikler yağda kızartılır. Sebzeler ve un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça ve 5 lt su ilave edilir. Maydanoz, sarımsak da konarak 4-5 saat kadar kaynatılır. Zaman zaman kontrol edilerek eksildikçe suyu tamamlanır. Etaminden süzülerek diğer sosların yapılmasında kullanılır.
etamin=delikli bir kumaş.
süzgeç işi görebilecek şeylerde olabilir.
bu sos: çorbalarda çok leziz oluyor...
Sauce Demi Glase
Malzemeler: (yarım litre sos için)
yarım litre İspanyol sos
yarım litre et suyu
Hazırlanışı: Her ikisi karıştırılıp yarı yarıya eksilene kadar kaynatılarak elde edilir.
Bu sos yarı sert bir sostur. Soğutulup dolapta saklanır. Gerektikçe alınıp ısıtılır. Isıtılınca koyu kıvamlı bir hal alır ve sıcak olarak kullanılır.
Kullanıldığı yerler:
-Diğer sosların yapılışında
-Koyu renkli etlerde
Sauce Madere
Malzemeler: (yarım litre sos için)
yarım litre Demi Glase sos
5 cl Madere şarabı
15 gr tereyağı
Hazırlanışı: Demi Glase sos ısıtılır. İçine Madere şarabı konarak bir taşım kaynatılır. Ateş söndürüldükten sonra tereyağı ilave edilerek karıştırılır.
Kullanıldığı yerler:
-Poşe yumurta
-Sote ve fırın
-Kümes hayvanları
-Ciğer, dil, böbrek
-Sote ve ızgara etler
-Fırında kızarmış etler.
Sauce Bordeliase
Malzemeler:
(25 cl sos için)
10 gr tereyağı
5-6 adet tane karabiber
1 küçük soğan
10 cl kırmızı bordo şarabı
bir çimdik kimyon
30 cl Demi Glase sos
Hazırlanışı: İnce kıyılmış soğan tereyağında kavrularak öldürülür.
Karabiber ve kimyon ilave edilir. Şarapla birlikte kaynatılır. Şarap yarı yarıya azalınca diğer malzemeler konarak bir taşım daha kaynatılır.
Kullanıldığı yerler:
-Sote kahverengi etler
-Izgara kahverengi etler
Sauce Piquante
Malzemeler: (30 cl sos için)
1 büyük soğan
10 cl sirke
50 gr kornişon turşusu
20 cl Demi Glase sos
10 gr tereyağı
Hazırlanışı:
İnce doğranmış soğan yağda öldürülür. İçine sirke konarak kaynatılır. Demi Glace sos ilave edilir. Bir müddet kaynatılır. Ocaktan indirilerek jülyen usulü doğranmış kornişon turşusu karıştırılır.
Kullanıldığı yerler:
-Fırında kızarmış etler
-Sote etler
-Izgara etler
Sauce Velaute de Veau
Malzemeler:
(50 cl sos için)
50 cl dana et suyu
40 gr un
40 gr yağ
Hazırlanışı:
Yağ tavaya konarak un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Etsuyu ilave edilerek çırpma teli ile devamlı karıştırılmak suretiyle kaynatılır. Yeteri kadar tuz konarak sos tamamlanır.
Kullanıldığı yerler:
-Diğer beyaz sosların yapılışında kullanılır.
Sauce Allamende
Malzemeler:
(1 litre sos için)
20 cl mantar suyu
5 yumurta sarısı
50 cl soğuk dana et suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı çorba limon suyu
100 cl Velaute sos
10 cl krema
Hazırlanışı:
Velaute sos hariç bütün diğer malzemeler bir kap içinde çırpma teli ile iyice çırpılarak karıştırılır. Üzerine Velaute sos ilave edilip devamlı karıştırılmak suretiyle kaynatılır. Sos boza kıvamına gelince krema ilave edilerek ateşten alınır.
Kullanıldığı yerler:
-Haşlama balıklar
-Haşlama etler
Sauce Velaute de Volaille
Malzemeler: (50 cl sos için)
50 cl tavuk suyu
40 gr un
40 gr yağ
Hazırlanışı:
Yağ tavaya konarak un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Tavuk suyu ilave edilir ve çırpma teli ile devamlı karıştırılarak kaynatılır. Yeteri kadar tuz konarak sos tamamlanır
Kullanıldığı yerler:
-Diğer sosların yapılmasında kullanılır
Sauce Supireme
Malzemeler: (20 cl sos için)
20 cl Velaute sos
5 cl krema
10 gr tereyağı
Hazırlanışı:
Velaute sos ısıtılır. Ateş kapandıktan sonra taze krema ve tereyağı konarak karıştırılır.
Kullanıldığı yerler:
-Haşlanmış kümes hayvanları
Sauce Velaute de Poisson
Malzemeler: (50 cl sos için)
50 cl balık suyu
40 gr un
40 gr tereyağı
Hazırlanışı:
Yağ tavaya konarak un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Balık suyu devamlı çırpılarak konur ve yine devamlı çırpılarak kaynatılır. Yeteri kadar tuz konarak sos tamamlanır.
Kullanıldığı yerler:
-Diğer sosların yapılmasında
Sauce Vin Blanc
Malzemeler: (50 cl sos için)
50 cl balık Velaute
1 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı krema
20 cl beyaz şarap
Hazırlanışı:
Beyaz şarap ısıtılır, krema ve yumurta sarısı karıştırılarak ilave edilir ve bu karışım balık Velaute içine ilave edilir.
Kullanıldığı yerler:
-Diğer sosların yapılmasında
-Haşlanmış balıklar
Sauce Aurora
Malzemeler: (20 cl sos için)
20 cl krem sos...tarifi yukarda...
1 çorba kaşığı domates salçası
Hazırlanışı: Krem sos hazırlanır. Sıcakken içine domates salçası karıştırılır.
Kullanıldığı yerler:
-Poşe yumurta
-Haşlanmış beyaz etler
-Haşlanmış kümes hayvanları
Sauce Mornay
Malzemeler: (50 cl sos için)
50 cl beşamel sos
2 yumurta sarısı
75 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı: Beşamel sos ısıtılır. Yumurta sarıları telle çırpılır. Kaşar peyniri rendesi ile beraber sosun içine konarak karıştırılır.
Kullanıldığı Yerler:
-Haşlama balıklar
-Haşlama kümes hayvanları
-Yumurta yemekleri
-Sebze yemekleri
-Graten yemekler
Sauce Holandaise
Malzemeler: (25 cl sos için)
3 yumurta sarısı
250 gr tereyağı
3 çorba kaşığı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Çukur bir kapta tereyağı benmariye konarak eritilir. Diğer taraftan başka bir kap yine benmari üzerine oturtulur. Yumurta sarısı ve su iyice çırpılır. Karışıma yavaş yavaş ılık tereyağı dökülerek yedirilir. Tuz, karabiber ve limon suyu konarak sos tamamlanır. (sos hazırlanırken fazla ısıtılmamalıdır.)
Kullanıldığı yerler:
-Sebze yemekleri
-Balıklar
-Tavuk
-Diğer sosların yapılmasında
Gönen Sosu
Malzemeler :
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
karabiber tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
100 gr rendelenmiş kaşar
Hazırlanışı
Yağda salçalar, tuz karabiber kavrulur. Su ilave edilir ve kaynatılır. Ocaktan alınır mayonez, yoğurt ve kaşar ilave edilir
Acuka Sauce
Malzemeler :
1 kilo sivri biber
2 kilo domates
1 demet maydanoz
1 baş sarmısak
1 su bardağı sirke
4 aspirin
Yarım su bardağı sıvı yağ
6-7 tane süs biberi
Hazırlanışı :
Rendelenmiş domatesler önce 10 dk tencerede pişirilir. 2 ye bölünmüş sivri biberler ve diğer malzemeler katılıp yaklaşık 40-45 dk pişirilir.sıcakken 1 er kiloluk cam kavanozlara konup ağzı sıkıca kapatılır.bir müddet kavanoz ters çevrilir. soğuyunca serin yerde muhafaza edilir
Avokado Sauce
Sos malzemeleri:
1 adet avokado
1/2 limonun suyu
2 diş sarmısak
1 adet orta boy soğan
1 adet domates
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı:
Sosu için, avokadoyu soyun, çekirdeğini çıkartıp çok ince kıyın. Limon suyu gezdirin. Avokado, ince kıyılmış soğan, sarmısak ve domatesi blendırda çekip, pul biber ekleyin.
bu sos makarnalarda kullanılır.
Patates Sosu
4 kişilik Pişirme süresi 5 dakika Zorluk Derecesi 1
Malzeme
3 yemek kaşığı İçim Tereyağı
75 gr. taze süt kremi
1 çay kaşığı üzüm sirkesi
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Tereyağını küçük bir kapta eritin. Karıştırıcıya kremayla birlikte koyup, sirke, tuz ve biber katarak iyice karıştırın.
Sıcak olarak kullanın. Haşlanmış veya ezilmiş patatesle servis yapın.
Üzerine kıyılmış maydanoz ile servis yapabilirsiniz.
Soya Soslu Fındıklı Kuskus
6 kişilik
Malzeme...ölçüleri iki katına çıkarabilirsiniz.muhteşem bişi...
250 gr. kuskus
1 lt haşlama suyu
¼ çay bardağı Bizim Ayçiçek Yağı
¼ çay kaşığı tuz
100 gr. fındık içi
1 adet haşlanmış havuç
1 adet kabak
1 yemek kaşığı Bizim Margarin
Süsleme için:
½ adet yufka
½ lt. kızartma yağı
Bir tutam maydanoz
Sos için:
4 çorba kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı Bizim Margarin
3 bardak kaynamış su
1 paket Bizim Soyalı Makarna Sosu
Hazırlanışı
Haşlama suyunun içerisine sıvı yağ ve tuz eklendikten sonra kuskus ilave edilip, 7-8 dakika haşlanır.
Bir tencereye bir yemek kaşığı margarin ilave edilip, içerisine kırılmış fındık tanecikleri, daha sonra kuskus ve ufak doğranmış fesleğenler ilave edilir ve karıştırılır.
Havuç ve kabak ufak küp şeklinde doğrandıktan sonra kuskusun içerisine eklenip, karıştırılır.
Yufka yuvarlak bir tabakla çember şeklinde kesilir. Daha sonra kızartma yağının içerisinde iki delikli kepçe yardımı ile yuvarlak şekilde kızartılır.
Sos için dört çorba kaşığı domates salçası, bir yemek kaşığı margarin ile kavrulur. Üzerine 3 su bardağı kaynamış su ilave edilir. İçerisine bir paket soyalı makarna sosu eklenip, karıştırılır ve orta ateşte bir dakika pişirilir.
Hazırlanan kuskus, yufka sepetinin içerisine doldurularak üzerine hazırlanan sostan gezdirilir ve servis edilir.
misafire ikram da baya güzel.
Tahin Soslu Profiterol
8-10 kişilik
Malzeme
Profiterol Hamuru İçin :
1 su bardağı su
1 su bardağı Bizim Mutfak Un
2 çay kaşığı şeker
50 gr. Bizim Margarin
1 çay kaşığı tuz
8 adet yumurta
Sos İçin :
7,5 su bardağı İçim Süt (Sıcak)
1 su bardağı Bizim Mutfak Un
2 adet yumurta
400 gr. tahin
1 paket krema
50 gr. Bizim Margarin
1 su bardağı şeker
Hazırlanışı
1 Profiterol Hamurunun Hazırlanışı :
2 Dibi yuvarlak bir tencerenin içine suyu, tuzu ve Bizim margarini koyup, kaynatın.
3 Yavaş yavaş unu yedirin ve ağaç spatula ile karıştırın.
4 Hamur pişip topak haline gelince ateşten alın.
5 Biraz soğuduktan sonra yumurtaları tek tek kırıp elle veya makineyle iyice yoğurun.
6 Fırın tepsisini hazırlayın. Hazır olan malzemeyi sıkma torbasına koyup, fındık büyüklüğünde tepsiye sıkın ve orta dereceli fırında pişirin.
Sosun Hazırlanışı :
1 Çukur bir tencerede unu, şekeri ve yumurtayı 1 su bardağı su ile iyice karıştırın.
2 Sütü ilave edip karıştırarak bir taşım kaynatın ve ateşten alın.
3 Karıştırarak soğutun. İçine kremanın yarısını ve yağı ilave edin.
4 Hazırladığınız kremayı sıkma torbasıyla içine doldurun ve hazırladığınız Profiterol hamurlarının altından sıkarak, doldurun. (Torba yoksa kaşık da kullanabilirsiniz)
5 Kalan kremaya tahini ilave edin. Malzemenin üzerine gezdirin.
6 Yeşil fıstık veya kremşanti ile süsleyip servis yapın.