Kamu Maliyesi 2007 Ara
KAMU MALİYESİ 2007 ARASINAV SORULARI VE CEVAPLARI
1. Piyasa başarısızlığını azaltmak devletin hangi görevi?
- Ekonomik istikrar
2. Sigortalı olmak isteyen bireyin sahip olduğu, sigorta yapanın sahip olmadığı bilgiden kaynaklanan soruna ne ad verilir?
- Asimetrik bilgi sorunu
3. Hangi yarı kamusal mal ve hizmettir?
- Hava kirliliği ölçümü
4. Merkantilistler zenginliği (aofforum.com)ne ile ölçmektedirler?
- Değerli madenler
5. Bütün bireylerin faydalandığı mallara ne denir?
- Kamusal mallar
6. Özel kesim üretim kararlarını neye göre alır?
- Kâr
7. Keynesyen dönem ne zaman başladı?
- 2. Dünya savaşından sonra
8. Ödeme gücüne göre vergilemede bireyler kamu malından elde ettikleri faydadan daha fazla ödeme yaparlarsa hangisi ortaya çıkar?
- Mali sömürü
9. İki ekonomik birimin üretim ya da tüketim faaliyetinde 3. kişilerin fayda ya da zarar görmesine ne ad verilir?
- Dışsallık
10. Piyasa ekonomisini ve devletin ekonomiye müdahale etmemesini savunan görüş hangisidir?
- Klasikler
11. Genelde ekonomide kamu kesiminin faaliyetlerinin büyüklüğünü ne belirler?
- Kamu harcaması
12. Fayda ilkesine göre vergilemede, bireylerin kamu malından elde ettikleri fayda kadar yaptığı ödeme?
-
13. Kamusal (aofforum.com)malların üretim düzeyinin belirlenmesinde en eski uygulanan model?
-
14. Hangisi vergi harcaması kapsamına girmez?
- Yatırım indirimi
15. Fayda maliyet analizi dar anlamıyla ne ile ilgili bir tekniktir?
- Etkinlik
16. Kişi başına düşen gelirdeki bir birimlik artış, kamu malı talebinde 1'den büyük artış .....
-
17. Dupuit'e göre kamu harcamalarının bireye sağladığı faydanın ölçülmesi için ne bulunması gerekir?
-
18. Kamu harcamalarının işlevsel sınıflandırılması kapsamındadır?
-
19. Bireylerin tercihlerini siyasi karar alma mekanizmasına aktarma yöntemi hangisidir?
-
20. (aofforum.com)Eğitim ve sağlık gibi harcamalara ne ad verilir?
- Kalkınma carileri
21. Temsili demokrasi modelinde siyasi partilerin öncelikli amaçları hangisidir?
-
ALINTIDIR YAZAR DALGIÇ
|