Geri git   CurcunaForum.Org > Kültür - Sanat - Tarih - Eğitim ve Uzay > Dersler / Ödev > Biyoloji
Kayıt ol Yardım Topluluk

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05-01-2010   #1
Profil
Üye
 
eray - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Nov 2008
Bulunduğu yer: SAMSUN
Yaş: 28
Mesajlar: 478
Üye No: 19543

Seviye: 20 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Canlılık: 0 / 480
Çekicilik: 159 / 23016
Tecrübe: 23

Teşekkür

Teşekkürler: 0
0 Mesajina 0 Tesekkür Aldi
Rep
Rep Puanı : 90
Rep Gücü : 17
İtibar :
eray will become famous soon enough
eray - MSN üzeri Mesaj gönder
67 Mikrop

Click the image to open in full size.

Mikrop Nedir?
Yeryüzünde yaşayan en küçük canlılar olan mikroplar milyarlarca yıldır var. Ama insanlar onların varlığını ancak 1683 yılında öğrendi. Mercek yapmayı hobi olarak benimseyen Hollandalı tüccar Antony van Leeuwenhoek bu merceklerle çalışırken çok küçük canlıların varolduğunu keşfetti. Mikropların hastalıklara yolaçtığı ise, 2 yüzyıl sonra, 19'uncu yüzyılın sonlarında anlaşıldı. Mikrop başlığı altında birkaç tür biraraya gelmektedir.



Virüs

En küçük mikroptur. Tam olarak hücre bile değildir. Sadece genlerden ibarettir.



Bakteri

Kendi yaptığı kimyasal süreçlerle veya üzerinde yaşadığı canlılardan beslenir. Ölü dokular da bakteriler için besin kaynağı oluşturur. 3 buçuk milyar yıldır dünya da yaşayan bakteri, virüsden çok daha büyüktür. Eğer bir virüsün insan büyüklüğünde olsaydı, bir bakterinin Amerika'nın New York'taki Hürriyet Heykeli büyüklüğünde olması gerekirdi.



Protozoa

Yaklaşık 2 milyar yıldır yeryüzünde bulunan bir grup parazite verilen isim. Protozoa, bakteriye benzer ama ondan bin misli daha büyüktür.

Fungus

Bunlar her türlü maddeyi temel unsurlarına ayırarak, hayvanların ve bitkilerin yararlandığı besleyici maddeleri ve mineralleri oluştururlar. Bilinen yaklaşık 100 bin türü vardır. Değişik mantar çeşitleri ve mayalar bu gruba girer.

Bu Bakteriye Dikkat!!

Bu dünyayı paylaştığımız hatta ev sahipliği yaptığımız canlı gruplarından biri de bakteriler.Yanlış duymadını!!Bakterilere ev sahipliği de yapıyoruz.Örneğin,derimizin bir santimetre karesinde yaklaşık 100.000 bakteri var.Elbette bakteriler yanlızca derimizde yaşamıyor.Bedenimizin farklı bölümlerinde yaşayan farklı bakteri türleri var.Bunlardan biri de ince bağırsaklarımızdaki Escherichia coli(eşerişiya koli okunur)adı verilen bakteriler.Kısaca E.coli denilen bu bakteriler aslındabağırsaklarımızda besinlerin parçalanmasına ve sindirilmesine yardımcı oluyorlar.Ancak gelin görn ki bu bakteriler bedenimizin başka bir bölümüne yerleşirse yada bağırsakalrımızda gereğinden fazla çoğalırsa hastalanabiliyoruz.

Click the image to open in full size.


Izgara köfteyi kim sevmez ki??Şöyle dışı güzelce kızarmış.Ancak siz siz olun içi yeterince pişmemiş pembe renkli görünen köftelerden uzak durun.Elbette yanlızca köftelerden değil,iyi pişmemiş diğer tüm et çeşitlerinden uzak durun.Çünkü E.coli bakterilerini iyi pişmemiş etler,iyi yıkanmamıi meyve ve sebzeler ya da pastörizze edilmemiş meyve sularından,sütten alabiliriz.Hatta kanalizasyon sularının karıştığı sulardan içersek ya da böyle sularda yüzerken su yutarsak hastalanabiliriz.E.coli bize bulaştığındaysa yüksek ateş,karın ağrısı,ishal,kusma vb. belirtiler ortaya çıkıyor.Çoğu zaman kendi kendimizi iyileştirebiliyoruz;ancak bedenimizin bu hastalıkla baş edemediği durumlarda da antibiyotik kullanmamız gerekebiliyor.Ama yukarıdaki belirtilerin sorumlusu her zaman bu bakteri olmayabilir.E.coli'den zarar görmemek bizim elimizde!!Dikkat edilecek şeyler basitClick the image to open in full size.z pişmiş yada pişmemiş etlerden uzak durmak,yüzeken su yutmamak,mutfak tezgahını her zaman temiz tutmak,üzerinde çiğ et bırakmamak ve hepsinden önemlisi tuvaletten çıktıktan sonra yada yemeklerden önce ellerimizi yıkamak!!
__________________

Click the image to open in full size.
eray is offline eray isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
mikrop


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.