Geri git   CurcunaForum.Org > Bilgisayar - İnternet > Donanım Haberleri ve İncelemeleri
Kayıt ol Yardım Topluluk

Donanım Haberleri ve İncelemeleri Donanım haberleri ve incelemeleri paylaşım alanı.

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05-25-2008   #1
Profil
Üye
 
NameLeSS® - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: NeRdeN NeReye....!
Mesajlar: 3.196
Üye No: 141

Seviye: 44 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Canlılık: 0 / 1076
Çekicilik: 1065 / 56936
Tecrübe: 4

Teşekkür

Teşekkürler: 0
0 Mesajina 0 Tesekkür Aldi
Rep
Rep Puanı : 6065
Rep Gücü : 82
İtibar :
NameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond reputeNameLeSS® has a reputation beyond repute
NameLeSS® - MSN üzeri Mesaj gönder
19 Western Digital MyBook Premium ES eSATA İncelemesi

Western Digital MyBook Premium ES 500GB

Click the image to open in full size.
  • 500GB Kapasite
  • 3.5" SATA Disk
  • 7200RPM
  • Arabirim: USB2.0, eSATA
  • Ölçüler:
  • Yükseklik: 17,2cm
  • En: 5,6cm
  • Derinlik: 14,3cm
  • Ağırlık: 1.32kg
Click the image to open in full size.
Seagate ile kıyaslayınca tasarım farkı ortaya çıkıyor.
Click the image to open in full size.
Western Digital, adı üstünde, MyBook için kitap tasarımını tercih etmiş. Kalın, ancak bu sayede özel bir ayağa ihtiyaç duymuyor. Disk ile kasa teması yok. Diskin soğutucusu kasa içinde. Kasa ise plastik ve havalandırma deliklerine sahip. Soğutma için fan kullanılmamış o nedenle diskin kendi sesinden başka ses yok. Disk kutusunun dışı genelde çok az ısınıyor disk ile teması olmadığı için.
Click the image to open in full size.
Sadece tek LED'i var ve o da önde tam ortada. İki tane halkadan oluşuyor. Bu bölüm aynı zamanda açma kapama düğmesi.
Click the image to open in full size.
eSATA modunda veya disk tam boşken böyle yanıyor.
Click the image to open in full size.
USB modunda ise diskin doluluk oranı kadar yanıyor. Disk doldukça bir kısmı sönüyor. eSATA modunda bu özellik yok.
Click the image to open in full size.
Kutunun arkasında üç tane giriş var. En solda adaptör, ortada eSATA ve sağda USB. eSATA kablosu kutudan çıkmıyor.
Click the image to open in full size.
eSATA girişi derin olduğu için her eSATA kablosu uymuyor. Uyanı bulmak zor. Bimel'in sattığı Digitus kablolar uyuyor ama 25$ gibi fiyatlar gördüm sakın almayın. 5$ bu kablonun değeri. Bulamazsanız, uymayan kabloları uyar hale getiriyoruz nasılsa. Resimde havalandırma deliklerini de görüyoruz.
Kutunun dışını gördük peki içinde ne var?
Seagate ve Western Digital gibi kutu üreticileri, kutularındaki diski sizin değiştirmenizi istemiyorlar. Kapasite yetersiz geldiğinde, kutu içindeki diski değiştirmek yerine yeni kutu almanızı istiyorlar haliyle. O nedenle kutuları açmak hiç de kolay değil. En azından bunu nasıl yapacağınızı anlatmıyorlar. Biz satın aldığımız kutuyu açtık ve diski detaylıca tanıttık. Aşağıdaki videoda bunu görebilirsiniz. Ancak bu işlem garantiyi iptal ediyor. Kutunun bozulacak bir yanı yok ama disk de kutu ile birlikte garanti kapsamında. Kutuyu açtıktan sona disk bozulursa yaptıramazsınız. Garanti süresi bitince kutuyu açıp diski değiştirebilirsiniz tabii.



Click the image to open in full size.
Kutunun içinde diski kaplayan, aynı anda soğutma görevi de üstlenen alüminyum kasayı ve kutunun devre kartını görüyoruz. Çoğu boş kutuda bu tarz bir soğutma yok.
Click the image to open in full size.
Kullanılan yonga Seagate çözümünde de kullanılan ve başımızı derde sokan Oxford yongası. Niye iki firma da bu yongayı seçmiş bilmiyoruz. İncelediğimiz boş kutularda gördüğümüz Jmicron ve Silicon Image yongaları ile hiç sorun yaşamazken, Oxford yongalı Seagate ve WD, Jmicron eSATA yongalı anakartlarda düzgün çalışmıyor. ICH güney köprülü anakartlarda ise sadece AHCI modunda çalışıyorlar. Silicon Image 3132 yongalı anakartlarda ise sorun çıkmıyor. Detaylar için tıklayın.
Yazılım

Diskin içinde yanında gelen programlar var o nedenle hemen format atmayın. Üç temel yazılımı var. Windows ve Mac OS desteği verilmiş. Linux yok. Disk, Mac ve PC'ye kutudan çıkar çıkmaz uyumlu olsun diye FAT formatında geliyor. Windows için NTFS formatı atın. Mac için de format gerek tabii.
İlk yazılım diski uyku moduna sokmaya ya da durdurmaya yarayan programcık. Buradan müdahale edilmediği sürece disk sürekli aktif kalıyor. USB modunda çalışıyor. eSATA'da böyle bir şeye ihtiyacınız yok. İşletim sisteminin disk yönetimi eSATA diski de kapsıyor. Linux desteği yok.
Click the image to open in full size.
Bir diğer programcık ise diskin üzerindeki kapasite LED'ini kontrol ediyor. Yine sadece USB için geçerli.
Son olaraksa yedekleme yazılımı geliyor.
Click the image to open in full size.
EMC'nin Retrospect 2.0 yazılımı. Yedekleme seçenekleri yeterli. Ancak Vista altında düzgün çalıştıramadım nedense. Mac uyumu var.
Kutu ve İçerik

Click the image to open in full size.
Şık bir kutusu var. İçerik olarak adaptör ve USB kablosu var. eSATA kablosu yok. Bu da yine firmanın büyük bir ayıbı zira her eSATA kablosu uymuyor. Konnektörü uzun kablo şart. Fiyatı 10$'dan yüksek olan hiçbir eSATA kabloyu almayın. Kısa eSATA kablosu alıp bizim yöntemle uzatabilirsiniz.
Performans Testleri

Test kısmı Freeagent incelememizin kopyası zira o testte kıyaslama için Western Digital disk kutusunu kullanmıştık.
Test Sistemi
Asus P5K Deluxe WiFi
Intel Core 2 Duo [email protected] (355×9)
2×1GB DDR2 1066 GeIL
Zotac 8800GT 512MB AMP
Samsung 160 GB SATA 7200 RPM Sabit Disk
Chenbro Mercury kasa
HighPower 560WattGüç Kaynağı
Windows Vista Ultimate 32-bit
Forceware 169.04
Intel Inf Driver 8

Dosya transfer testinde, dosyaları aldığımız kaynak disk Seagate'in performansı ile meşhur tek plaka 250 GB 7200.1 serisi SATA diskiydi.
Click the image to open in full size.
eSATA'da veri transfer hızı disklerin kendi performansı ile limitli. Hızlı disk kullanmamız eSATA'nın potansiyelini çok daha iyi göstermemize yarıyor.
HD Tach - USB 2.0
Click the image to open in full size.
HD Tune - USB 2.0
Click the image to open in full size.
eSATA
Click the image to open in full size.
USB transferinde USB 2.0'ın hızı belirleyici. eSATA'da ise diskin hızı belirleyici. Ne kadar hızlı disk, o kadar iyi eSATA performansı. USB kullananlar içinse diskin hızı arka planda.
Dosya Transfer Testleri

Şimdi esas testimizi yapacağız. Sizin kullanımınızı simule edeceğiz. Diske veri atıp sonra okutacağız. Önce tek dosya atacağız. Tek dosya ile içinde bir sürü klasör ve irili ufaklı çeşit çeşit veri olan dosyaları transfer etmek aynı şey değil. Tek dosya dediğimiz şey örneğin bir video ya da ZIP/RAR dosyası. Ancak örneğin diskinizin yedeğini aldığınızda içinde türlü türlü dosya olur. Bu iki durum diskin performansını etkiler.
Örnek verelim. Para sayacaksınız diyelim. Bir tane 10 YTL'lik kağıt parayı 1 sn'de sayarsınız. 10 tane olursa 10 saniyede sayarsınız. Ancak 10YTL'yi 1YTL'lik bozuk para olarak saymanız istenirse, ne kadar hızlı olursanız olun, daha çok zaman harcarsınız. Hele hele bozuk para olarak 100YTL saymanız gerekirse iyice uzar iş. Aynısı disk için de geçerli. Düşünün bir tane bütün dosya attığınızda sadece bir dosya ismi açılır örneğin Pclabs,.avi. Ama içinde 1000 tane tatil fotoğrafı olan ve değişik klasörler altında toplanmış resim arşivi atıyorsanız, her bir resmin ve klasörün diskte açılması gerekir. Bunlar hep zaman kaybettirir. O yüzden aynı resimleri önce tek bir RAR dosyası haline getirirseniz daha kısa süre atmanız. Bu da bir tüyo olsun.
İlk testimizde sistemimizin yedeğini aldığımız Ghost programından bir dosya örneğini sistemimizin ikinci diski olan 'D' diskimizden harici disklerimize atıyoruz. Boyutu 2GB. İkinci olarak ise okuma performansı için attığımız dosyayı 'D' diskimize geri alıyoruz. Elbette sistemi her testten sonra yeniden başlatıyoruz. Kronometre ile süreyi kontrol ettik. İşini çabuk bitiren daha hızlı olduğu için tüm tablolarda düşük değer daha iyi.
Dosya transfer testlerinde Seagate'in firewire sonuçları da var.
Silicon Image 3132 Yongası ile eSATA transfer testleri


Yukarıda yazdık ama tekrar belirteyim. Dosyayı aldığımız kaynak disk Seagate 250GB 7200.10. Performansta belirleyici. Eski eSATA yazımız ile kıyaslarsanız farkı görebilirsiniz. Ama vakit kaybetmeyin zira bu bahsettiğimiz disk Raptor gibi özel değil. Gayet sıradan ve ucuz. 70$ civarı. Ama çok hızlı.
2GB Dosya Transferi
Bu dosyamız tek bir Norton ghost imaj dosyası.
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
Düşük değer daha iyi
Firewire ile USB arasındaki temel fark, USB'nin araya kontrolcü sokması nedeniyle gecikme ve performans kaybına uğraması. Firewire ise iki nokta arasında direkt bağlantı kurar. O nedenle kayba uğramaz. Teorik hızda USB hızlı gözükür ama pratikte Firewire hızlıdır. Maalesef Seagate'in eSATA performansı iyi değil. Western Digital çok ciddi derecede hızlı.
Click the image to open in full size.
WD okumada da hızlı. Firewire ise USB'den önde.
7 GB Dosya Transferi
Click the image to open in full size.
WD yine Seagate'in önünde. Firewire ise USB'den hızlı.
Click the image to open in full size.
WD önde.
ICH9 ile Dosya Transfer Testi

Testi ICH güney köprüsü ile de tekrarladık. Sağlama olsun.
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
Sonuç değişmedi; WD net şekilde hızlı.
Sonuç

İçinde diskle gelen disk almaya karar verirseniz, seçenekleriniz ya Western Digital ya da Seagate olacak. İkisinin de size sundukları farklı özellikler var. Tek tek bakarsak Seagate FreeAgent Pro'nun 750GB ile kapasite artısı var. WD MyBook Premium ES, yani eSATA özelliğini sunduğu modelde, en fazla 500GB seçeneğe sahip. Büyük alan isteyenler Seagate alacak. eSATA olmasa da olur diyorsanız o zaman Seagate'in bir avantajı daha var. Firewire sayesinde USB'den daha hızlı transfer imkanı sunuyor. Eğer anakartınız giriş seviyesi değilse firewire desteğiniz vardır. USB port harcamamış da olursunuz.
Tasarım olarak Mybook'un bir eksiği yok. Havalandırma deliklerinin olması Seagate'e göre avantaj. Gövde de fazla ısınmıyor. Yine de çok kapalı yerlere koymayın. Bir de çarpmayın devrilmesin. Ben iki metre kablo alıp alakasız bir yere koydum varlığını dahi hissetmiyorum. LED'inin mavi olması beni rahatsız ediyor. Doluluk oranını göstermesi hoş. Ama eSATA için faydasız. Kutuyu yazdan beri kullanıyorum. Bir sorun yaratmadı.
Harici disk alayım ama dahili diskim kadar hızlı olsun diyorsanız, Western Digital'i tercih etmelisiniz. Mesela video yakalarken disk hızı önemli bir kriterdir. TV'den ya da kameradan yakalanan videoları direkt harici diskinize atmak istiyorsanız elbette disk transfer hızının mümkün olduğunca yüksek olmasını istersiniz.
Seçim aslında diski ne amaçla kullanacağınızla alakalı. Yedekleme içinse çok hızlı bağlantı şart değil. Zira belirli aralıklarda yapılan bir işlem. Ama sürekli kullanılacaksa o zaman eSATA bir disk size sanki dahili disk kullanıyormuşsunuz hissini verir. USB ile seri çalışmaya kalktığınızda yavaşladığınızı anlarsınız. Buun istisnası çalıştığınız dosyaların küçük olması olur. Küçük dosyalarda USB yeterli. Diske film atanlar farkı hisseder, MP3 atanlar hissetmez diyeyim Click the image to open in full size.
WD'nin kusuru 500GB üstünde USB+eSATA ürünü olmaması. 500GB üzeri olsun eSATA da olsun diyorsanız o zaman ürün değişiyor. Mybook Studio Edition modeli 750GB ve 1TB seçeneklerine sahip. eSATA haricinde firewire 400 ve 800 de destekliyor. Teknofiyat'ta bulamadım. Burada satılmıyor olabilir. 750GB için Seagate'e kayıyorsunuz ama ideal eSATA performansını feda ederek. USB olsa da olur diyenlere Western Digital'in Essential serisi var ve 750GB modeli 250$. Seagate FreeAgent Pro'yu tercih etmek daha mantıklı.
Burada bir paragraf açıp Western Digital'in MyBook serisi hakkında birkaç bilgi vermek gerekiyor. Western Digital, farklı MyBook serilerinde farklı özellikler sunuyor. Mesela "Essential" modelinde sadece USB; Premium ES modelinde eSATA ve USB; World Edition modelinde ise ethernet kartı bulunuyor. İlk bakışta aradaki tek fark bağlantı gibi gözükse de, aslında kutuların arasında ufak başka farklar da var. Mesela Premium ES'in kutusunun etrafı plastik şeritle kaplı ve her türlü yerleştirebiliyorsunuz. Fakat "Essential" modelinde sadece tek tarafında plastik şerit var ve bu şeritler yerinden çıkıyor. Bir diğer fark da, Premium ES'de açma kapama düğmesi varken, Essential modelinde bu yok.
Diskle verilen yazılımı Vista'da düzgün kullanamadım ama XP'de düzgün çalıştı. Diğer programcıklar da sorun yaratmadı. Geçer not alır. Ürünün fiyatı ise 170$ civarı. Fiyat uygun. Teknofiyat'tan bakın.
Ürünü harici disklerde de hız arayan ve boş kutuyla uğraşmak istemeyenlere tavsiye ediyoruz. Ancak yine uyaralım. Jmicron yongalı eSATA yonganız varsa düzgün çalışmıyor. Intel güney köprüsü içinse AHCI modu gerek. Eğer AHCI kurulu değilse Windows'u yeniden kurmadan açamazsınız. eSATA kablo vermeyen hazır kutulara ödül vermiyoruz ama sözlü tavsiyemiz geçerli.
__________________

Msn İRTİßaT
!...KeşKe ßu kadar ßüyük Sevdirmeseydin Kendini...!

Click the image to open in full size.


Click the image to open in full size.

NameLeSS® is offline NameLeSS® isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
digital, esata, mybook, premium, western


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.