Geri git   CurcunaForum.Org > Kültür - Sanat - Tarih - Eğitim ve Uzay > Dersler / Ödev > Edebiyat-Türkçe
Kayıt ol Yardım Topluluk

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05-16-2010   #1
Profil
Üye
 
-TheTveT* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Yaş: 35
Mesajlar: 2.648
Üye No: 15

Seviye: 41 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Canlılık: 0 / 1002
Çekicilik: 882 / 53050
Tecrübe: 10

Teşekkür

Teşekkürler: 0
0 Mesajina 0 Tesekkür Aldi
Rep
Rep Puanı : 1504
Rep Gücü : 36
İtibar :
-TheTveT* has a brilliant future-TheTveT* has a brilliant future-TheTveT* has a brilliant future-TheTveT* has a brilliant future-TheTveT* has a brilliant future-TheTveT* has a brilliant future-TheTveT* has a brilliant future-TheTveT* has a brilliant future-TheTveT* has a brilliant future
Standart Kafiye

Kafiyeler mısraların içinde olursa iç kafiye; bir manzumede ayni kafiye sık sık tekrarlanırsa ana kafiye adını alır. Yeni edebiyatımızda kafiyede aranan ni*telik ses tekrarlanması olduğu için, bazen yazılışı başka başka olan kelimeler bile, kulakta aynı sesi verdikleri için kafiye olmaktadır. Bir manzum yazıda, sesleri birbirine yakın harflerin kafiye olarak kullanılmasına ikfâ, takfiye denir.Nesir içinde kafiyeye «seci»dir

Yarım Kafiye

Tam kafiye meydana getirmeğe yetmiyen tek bir ses veya onun benzeri*ne dayanan eksik kafiyedir. Benzerliği çok defa tek bir sessize dayanan kafiyedir. Bunlara yarım uyak, assonans da denilir. Sabahattin Kudret yarım kafiye*ler için şöyle der: «Çok sevdiğimiz halk şiirlerinin, türkülerin bütün gücü, tadı o belirli belirsiz ses benzerliklerinde, yarım kafiyelerindedir.»

Öldürüp kanıma girme,

Gayrılara gönül verme,

Ela göze siyah sürme,

Çekme beni öldürürsün.

Aşık ÖMER

Tam Kafiye

Bir sessizle bir seslinin benzerliğine dayanan kafiye. Tam kafiye için en aşağı iki ses benzerliği temeldir. İşte en aşağı iki ses benzerliği ne kurulmuş tam kafiye örnekleri:

Zengin Kafiye

Bir sesliden başka, onun başında veya sonunda bir sessiz bulunan; ses benzerliği tam kafiyeden daha ileri olan kafiye. Mısra sonlarında kelimeler arasındaki ses benzerliğini ikiden fazla harfin yarattığı bu türlü kafiyeye tunç kafiye de denilir.

Köküne sar beni, yeşert ey söğüt

Değirmen, değirmen: beni de öğüt.

Cinaslı Kafiye

Yazılışları, söylenişleri aynı, anlamları ayrı olan kelimelerin meydana ge*tirdiği kafiyedir. Söz arasında yolunu bulup aynı kelimeyi ayrı anlamlarda tekrarlama cinas'tır. Çok anlamlı bir kelimeyi, her defasında başka bir anla*mını kastederek birbirine yakın birkaç yerde kullanmak; çok anlamlı olan bir kelimenin iyi anlamını kullanır görünerek kötüsünü kastetmek cinastır.

Nabi şöyle der: «Kelama vüs'ati meydan verir cinas.»Cinas mizahî konularda okuyucuyu oyalar, nükte ve zerafete yol açarak, hoş bir fikir oyunu yaratır. İki anlamı olan bir kelimeyi veya sesçe birbirine pek yakın bulunan iki kelimeden birini kullanmak suretiyle yapılan kelime oyununa ise cinas oyunu adı verilir. Kafiyeden çok, bir sözcük oyunu olan cinas, şiirde olduğu kadar, nesirde de kullanılır:

Bağ bana

Bahçe sana, bağ bana

Değme zincir kâr etmez

Zülfün teli bağ bana
__________________
-TheTveT* is offline -TheTveT* isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
kafiye


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.