Geri git   CurcunaForum.Org > Kültür - Sanat - Tarih - Eğitim ve Uzay > Dersler / Ödev > Fizik
Kayıt ol Yardım Topluluk

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 03-12-2008   #1
Profil
Üye
 
Kerem388 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2007
Bulunduğu yer: oras hakında çesitli söylentiler var karar veremedik
Yaş: 37
Mesajlar: 938
Üye No: 10499

Seviye: 27 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Canlılık: 0 / 656
Çekicilik: 312 / 33180
Tecrübe: 25

Teşekkür

Teşekkürler: 0
0 Mesajina 0 Tesekkür Aldi
Rep
Rep Puanı : 1047
Rep Gücü : 28
İtibar :
Kerem388 has much to be proud ofKerem388 has much to be proud ofKerem388 has much to be proud ofKerem388 has much to be proud ofKerem388 has much to be proud ofKerem388 has much to be proud ofKerem388 has much to be proud of
Standart Süpernovalar Ve Akdelikler

Gökyüzüne akşam saatlerinde kafamızı çevirip baktığımız zaman uçsuz bucaksız uzayı görürüz. Peki uzayda neler var? Uzay milyarlarca yıldızdan,bu yıldızlara bağlı gezegenlerden ve büyük gökcisimlerinden oluşmaktadır.

Bizim içerisinde yer aldığımız güneş sistemi de uzayda yer alan bir yıldız sistemidir. Güneş bir yıldızdır, hem de küçük sayılabilecek türde bir yıldızdır. Bu yıldızın etrafında ise 8 gezegen eliptik yörüngelerinde hareket etmektedir. Sadece gezegenler yoktur; göktaşları, gaz ve enerji düzeneği de bu yıldız sisteminde yer alır. Peki güneş sistemindeki gezegenler güneşe bağlı da güneş bağlı değil mi? Elbetteki bağlı...Güneş yıldızı da bir yıldızlar yumağı olan Samanyolu Galaksisine bağlı olarak hareket etmektedir. Bu hareket uzay birimlerine göre çok yavaş olsa da Güneş yıldızı Samanyolu galaksisinin etrafında 250 milyon yılda bir turunu tamamlamaktadır. Şu ana kadar ki çalışmalar güneşin, Samanyolu galaksisinin etrafında 19 sefer döndüğünü göstermektedir, bu da güneşin dörtmilyaryediyüzmilyon yaşında olduğunu göstermektedir. Samanyolu galaksisinde güneş gibi 100 milyar yıldız yer almaktadır. Bu yıldızların büyük çoğunluğuda Güneş'ten büyüktür. Peki yıldızların bir ömrü yok mudur? Tabiki vardır...Yapısında yer alan hidrojeni bitiren yıldızlar içine çökerek büzüşürler ve birer karadelik haline gelirler. Bizim içerisinde yer aldığımız Güneş de bir gün çökecek ve küçük bir karadelik haline gelecektir. Çapı yaklaşık olarak 12 metre olan bir karadelik haline gelecektir. Bu Güneş gibi küçük bir yıldız için normaldir. Güneşten defalarca büyük olan yıldızlardan birisi olan süpernovalar, büyük çaplı ve uzayı denge altında tutan yıldızlar sistemleridir. Süpernovaların ömürlerinin bitmesi sonucu dev büyüklükte karadelikler meydana gelir. Bu karadelikler ise bırakın maddeyi, ışığı bile absorbe eden dev elektrik süpürgeleri gibi çalışırlar. Uzayda işi biten gökcisimlerini içlerine çekerek uzayı temizlerler. Peki, karadeliklerin arkalarında ne vardır? Karadeliklerin içlerine çektiği madde ve enerjiyi püskürten ve adına akdelikler adı verilen kısımlar yer almaktadır. Akdeliklerin açıldığı kısımlar ise bizim evrenimize paralel olan evrenler sistemidir.KAYNAKÇA1-Isaac Asimov'un eserleri.2-Carl Sagan'ın eserleri.3-Taşkın Tuna'nın eserleri.
__________________

Click the image to open in full size.
Kerem388 is offline Kerem388 isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.   Alıntı ile Cevapla
 

Etiketler
akdelikler, supernovalar


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.