Geri git   CurcunaForum.Org > Bilgisayar - İnternet > İşletim Sistemleri > Linux
Kayıt ol Yardım Topluluk

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05-03-2008   #1
Profil
Üye
Avatar Yok
 
Üyelik tarihi: Mar 2007
Mesajlar: 907
Üye No: 114

Seviye: 26 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Canlılık: 0 / 646
Çekicilik: 302 / 34156
Tecrübe: 87

Teşekkür

Teşekkürler: 0
0 Mesajina 0 Tesekkür Aldi
Rep
Rep Puanı : 753
Rep Gücü : 26
İtibar :
SAMSUN is a splendid one to beholdSAMSUN is a splendid one to beholdSAMSUN is a splendid one to beholdSAMSUN is a splendid one to beholdSAMSUN is a splendid one to beholdSAMSUN is a splendid one to behold
Linux Dünyası

Birkaç yıl önce belli belirsiz bir kaç kişi tarafından genellikle kurumsal amaçla kullanılan Linux, uzmanların ya da mühendislerin kullandığı bir işletim sistemi olarak ilk kez son kullanıcı tarafından fark edildi. Zaten çok değil 1991 yılında geliştirilmeye başlanan Linux hızlı gelişimi herkesin (geliştiricisi Linus Torvalds ın bile) başını döndürdü. Bu işletim sisteminin farkı Server (sunucu) olarak kullanılan sistemlerde etkisini gösteriyordu, öte yandan masa başındaki son kullanıcıya ulaşması biraz zor gibi görünüyordu.

Linux her şeyin ötesinde 32bitlik sunucu sistemler için tasarlanmış bir UNIX klonudur. Buda demek oluyor ki UNIX 'in o olağanüstü yeteneklerinin aynısı Linux ta da mevcut. Ayrıca Linux ücretsiz bir işletim sistemi. İşletim sisteminin kalbini oluşturan çekirdek (kernel) tamamen geliştiricilere açık ve bedava temin edilebiliyor. Zaten bu yazdıklarımı çoğunuz biliyorsunuz çünkü son 1 yıldır gerek dergilerde gerekse inette üzerinde çok yazıldı çizildi.

Hemen diğer işletim sistemlerinden farklarını sizlere ne kazandıracağını ve neleri alıp götüreceğini hatırlatayım. Tamamen 32-bit, multi tasking (çoklu görev yapabilme), multi-user (1 den fazla kullanıcı destekler) olan Linux, yaklaşık 20 kadar dosya sistemi destekler. Yani diğer işletim sistemleri ile aynı diski paylaşıp paralel çalışabilir. Donanımsal yönden bazı eksiklere sahip olsa da hızlı bir şekilde kapatmaya çalışıyor. Ayrıca gayet kararlı, durağan bir işletim sistemi (mavi ekranlara son).
Yalnız kullanımı biraz zor. Neticede herkes de belli bir MS-DOS tabanı var ve belki de buna hasretle balkıyorsunuz o zaman Linux tam size göre. Ancak Linux sadece simsiyah bir ekrandan ibaret değil. Gerekli Masaüstü yöneticileri ve GUI desteği mevcut.

Tüm bunlara ek olarak artık büyük bilişim şirketleri ve geliştiriciler Linux'u windows'dan daha ciddiye almaya başladılar. Ünlü CorelDraw un yaratıcısı Corel Soft kendi Linux dağıtımını çıkararak yeni çıkacak Corel Draw 2000 i bu sistemde çalıştıracak. Böylece Linux sadece sunucu olmaktan çıkarak yavaş ama kararlı bir şekilde Masaüstüne doğru ilerliyor. Multimedya yönüne gelince gerek Ses gerekse 3-d modelleme konusunda biraz geri kalıyor. Ancak bu işletim sistemine değil geliştirici firmalara bağlı. Örneğin AutoCAD'in Linux versiyonu çıksa bu açık rahatça kapanır. Ancak AutoCAD'in bir çok alternatifleri Linux altında mevcut.

Genellikle bu programlar ücretsiz oluyor. Linux gerek çekirdeği gerekse dağıtımında ihtiva ettiği yüzlerce program GNU GPL lisansı ile lisanslanmıştırki bu lisans ta Linux un bedava dağıtılıp kopyalanabileceğini belirtir. Yani Linux kullanarak hem kararlı bir sisteme kavuşuyoruz hem de BSA gibi kurumlardan uzak durmuş oluyoruz. Ayrıca Linux üzerine C, C++, Pascal, Perl, Tcl/Tk, QT, Python gibi güçlü ve kararlı programlama dilleri kullanmak ve yazılım geliştirmek mümkün.

Windows'un mavi ekranlarından sıkılmışsanız ve size apayrı bir dünya açacak olan "yeni" bir işletim sistemi ile tanışmak istiyorsanız Linux'u bir kez de olsa denemelisiniz. İnternette de iyi kurulmuş, optimize edilmiş ve en önemlisi güvenli bir işletim sistemi ile boy göstermeniz sizin ve sakladığınız özel dosyaların sağlığı açısından iyi olacaktır. Windows un her geçen gün çıkan açıkları ve pek de güvenli olmaması Linux'un tercih edilmesinin başlıca sebepleri arasına giriyor. Zaten internet için tasarlanmış bir işletim sisteminden de bundan başka bir şey beklenemez. Verdiği DNS, Web, FTP, Proxy, Firewall, Dosya yazıcı paylaşımı, DHCP gibi sayısız hizmetlerden güvenli şekilde yararlanmak mümkün.

Linux bir çok platformda çalışabılmesiyle de göz dolduruyor. Bilenen hemen hemen tüm işlemci mimarileriyle uyumla çalışan bir Linux sürümü mevcut. MIPS, RISC, PPC (Apple), Intel 8086, Alpha, Sparc-Ultra Sparc gibi.. Linus Torvalds ın kendi çabaları, UNIX ve MiniX e özenipte evde kullanmak için tamamen bedava bir işletim sistemi yazma sevdasıyla başlayan bu tatlı rüya tüm hızıyla devam ede dursun. Sizlerde artık MS lerinizden başınızı kaldırıp en azından bir deneyin. İlk kez Linux kullanacakları tavsiyem kesinlikle COREL LINUX olacaktır.
Linux çekirdeğini kullanarak oluşturulan bir çok dağıtım bulmak mümkün. Hangisi en iyisi dendiğinde cevap hep aynıdır. "amacınıza göre değişir."

Masaüstü Corel Linux 1.0 / Mandrake Linux 7.0 / Redhat 6.1 Web - E-commerce
Server Mandrake Linux 6.1 - 7.0 / Redhat 6.1
FTP, telnet vs. SuSE 6.2 -6.3 Clustering Redhat 6.1 / SuSE 6.2-6.3 Firewall, Proxy Slackware 7.0

Redhat, SuSE, Debian, Mandrake UNIX SYSTEM V e gore bir dağıtım oluşturma yolunda ilerliyorlar.
Slackware ise tamamen BSD yolunda gidiyor. Uzman kullanıcılar bu açıdan da dikkat etmeliler.

SAMSUN is offline SAMSUN isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-03-2008   #2
Profil
Üye
Avatar Yok
 
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 587
Üye No: 11839

Seviye: 22 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Canlılık: 0 / 530
Çekicilik: 195 / 26462
Tecrübe: 22

Teşekkür

Teşekkürler: 0
0 Mesajina 0 Tesekkür Aldi
Rep
Rep Puanı : 10
Rep Gücü : 18
İtibar :
CurcunaBoT is on a distinguished road
Standart

Bu Linux'a hiç aklım Ermiyor Ama XP Daha Kullanışlıdır Sanırım...

Konu CurcunaBoT tarafından (05-03-2008 Saat 13:13 ) değiştirilmiştir..
CurcunaBoT is offline CurcunaBoT isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
dunyasi, linux


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.