![]() |
#1 |
![]()
EKMEĞİN TARIHÇESİ
MÖ. 2600 yillarında Eski Mısırlılar, bugday unu ve su karısımından elde edilen hamura maya kattıklarında ekmegin daha yumusa k, daha kabarık oldugunun farkına vardılar. Çesitli sınıflardan olusan Mısır halkı ekmegi uzun zamandan beri bilmekteydi. Ancak mayanın tesadü fen bulunmasının ardından beyaz ekmek soyluların ve sarayın simgesi haline geldi. Zenginlerin ve soyluların ragbet ettigi bu mayalı ekmekler o kadar deger kazandı ki, Eski Mısır'da bu ekmekler para yerine bile kullanılmaya baslandı. Mısır'dan Roma'ya ve ardından Batı Avrupa'ya yayılan mayalı ekmek , son asırlarda hemen bütün dünyada sofralarda yerini aldı. Orta ve diger Avrupa ülkelerine ekmek daha sonraları güneyden yayılmistir. Avrupalılar b ugdaydan önce çavdar gibi diger tahıl ürünlerini kullanmıslar, ancak 15. yüzyılda bugdaydan beyaz ekmek yapımına baslamıslardır. Mikroorganizmaların ve mayanın aktif olarak bilinmesinden (19. yüzyil) sonra ekmek üretimi sanayi dalı haline gelmistir. Yeryüzünde en fazla ekmek tüketen toplumların bas ında Türkiye gelmektedir. Yurdumuzda yaygın olarak bugday unundan ve mayalanmıs hamurdan üretilen ekmek tüketilmektedir.Ancak kısıtlı da olsa bölgelere göre mısır, yulaf, çavdar ve benzeri tahillardan da ekmek üretilmektedir. Ekmek, bir emek ürünü, alınteri simgesi ve Allah'ın kullarına nimeti ol arak hemen bütün dinlerde övülmüs ve kutsal sayılmıstır. Islam dininde de ekmek çok deger verilen gıdaların basında gelmektedir. Hristiyanlık ve Musevil ikte oldugu gibi Islam Kültüründe de ekmegin özel bir yeri vardır. Ekmegin özel bir yer tuttugu kültürlerde fırıncılık da önemli bir yer tutmaktadır . Bizim inancımıza göre, Cebrail (AS) Adem(AS)'e unu ögüterek ekmek yapmayı ögretmistir: Bu nedenle de fırıncılar Adem(AS)'ı "PIR" olarak kabul ederler . Islam Peygamberi Hz.Muhammed (SAV) devrinde Medine'de yaşayan Amr Bin Ümran'ı da ikinci "PIR" olarak sayarlar. Cilalı Taş Devrinde (Neolitik Çag) Kestane, Mese Palamudu gibi bazı bitkisel ürünlerin ezilip suyla karıştırdıktan sonra elde edilen hamurun, kızgın taslar üzerinde ya da kül içerisinde pişirilerek yendigi de bilinmektedir. Yapılan arastırmalardan elde edilen bilgiye göre MÖ. 4000 yıllarında Babilliler özel fırınlarda ekmek pisirmeyi biliyorlardı. Yine MÖ. 4300 yillarında degirmencilik ve fırıncılık sanatinin icra edildigi, yapılan kazılarla elde edilen bulgulardan anlasılmaktadir. Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi kadar eskidir. Ekmek, insanoglunun bilinen en eski ve önemli gıda maddesidir Genel kabule göre, ilk insanlar su ile ıslatılmıs ve kendi haline bırakılmıs buğday kırmasında gözeneklerin meydana geldiğini görmüsler ve gözenekli kütleyi sıcak taşlar üzerinde pisirdikleri zaman tad ve lezzetinin iyi oldugunu anlamışlardır.
__________________
Msn İRTİßaT !...KeşKe ßu kadar ßüyük Sevdirmeseydin Kendini...! |
|
![]() |
![]() |
Etiketler |
ekmegin, tarihi |
|
|