Geri git   CurcunaForum.Org > Kültür - Sanat - Tarih - Eğitim ve Uzay > Dersler / Ödev > Tekstil
Kayıt ol Yardım Topluluk

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 09-14-2007   #1
Profil
Üye
Avatar Yok
 
Üyelik tarihi: Mar 2007
Mesajlar: 907
Üye No: 114

Seviye: 26 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Canlılık: 0 / 646
Çekicilik: 302 / 34161
Tecrübe: 87

Teşekkür

Teşekkürler: 0
0 Mesajina 0 Tesekkür Aldi
Rep
Rep Puanı : 753
Rep Gücü : 26
İtibar :
SAMSUN is a splendid one to beholdSAMSUN is a splendid one to beholdSAMSUN is a splendid one to beholdSAMSUN is a splendid one to beholdSAMSUN is a splendid one to beholdSAMSUN is a splendid one to behold
88 Belirli Tekstil Ve Konfeksiyon ürünlerinin Ithalatinda Kota Uygulaması

BELİRLİ TEKSTİL VE KONFEKSİYON ÜRÜNLERİNİN İTHALATINDA KOTA UYGULAMASI


“Belirli Tekstil ve Konfeksiyon Ürünlerinin İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ”, 1 Şubat’tan itibaren Çin’den ithal edilecek 42 ürüne kota uygulamasını gündeme getirmiştir.

Türkiye ile Çin, son bir yıldır kotalar ve ithalatta koruma önlemleri konusunda karşılıklı restleşmekteydiler. Çin’in 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne girmesine ilişkin 10 yıl önce alınan kararda kotaların da 2005 yılında kaldırılması karara bağlanmıştı.
Kotaların kaldırılması kararı, özellikle Türkiye gibi tekstilde Çin ile rekabet içinde olan ülkeleri yakından ilgilendirmekteydi. İhracatının yüzde 30’unu, çalışan nüfusunun 2 milyonunu oluşturan tekstil sektörünün yiyeceği bir darbe, Türkiye ekonomisi için özellikle büyük önem taşımaktadır. Bu önemin bilincinde olan Türk tekstil sektörü, 2004 yılı içinde Çin tehdidinden etkilenen diğer ülkeleri de yanına alarak Dünya Ticaret Örgütü nezdinde girişimlerde bulunmuş ve İstanbul Deklarasyonu adı altında bir kararın çıkmasına vesile olmuştur.

İstanbul Deklarasyonu, pek çok ülke tarafından onaylanmış Dünya Ticaret Örgütü’nün Çin gibi dünya ticaretinde haksız rekabet unsuru yaratan ülkelere karşı kalıcı önlemler alması yönünde önemli bir adım oluşturmuştur.


Çin'e kota getiren tebliğde;

• Çin Halk Cumhuriyeti kökenli 42 ürüne kota uygulanması,

• Kota dağıtımının, başvuru sırası dikkate alınarak yapılması,

• Kotada 'ilk gelen ilk alır' ilkesinin geçerli olması,

• Başvuru sahiplerinin, gösterilen azami miktarları aşamayacağı,

• Kotaların dağıtımında İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin (İTKİB) görevlendirilmesi,

• Başvuru formunun tam ve usulüne uygun doldurulması,

• Gerçeğe aykırı başvurulara, ithal lisansı düzenlenmeyecek olması,

• Herbir kotaya birden fazla başvuru yapılamaması,

• Verilen miktarın yarısını ithal edene, yeni kota tahsisine izin verilmesi,

• İthal lisansının geçerlilik tarihinin 3 ayla sınırlı kalması,

• İthal lisansının, üçüncü kişilere devredilemeyecek olması gibi önemli başlıklar yer almaktadır.

Kota, gözetim, korunma önlemi türünden uygulanacak dış ticaret politikaları, tekstil sektörünün uzun vadeli stratejilerinin oturabilmesi için geçici birer önlem olarak hiç şüphesiz ki faydalı görünmektedir. Ancak; ABD ve AB’nin tekstil kotaları konusundaki halen netleşmeyen tavrının da yakından izlenmesi büyük önem taşımaktadır. Gelişmiş ülkelerin Çin ile yoğun ticari ilişkileri olduğu bir gerçeğinden hareketle, kendileri için tekstilden çok daha önemli boyutlara sahip olan bu ticari ilişkileri sekteye uğratıcı ve Çin’i küstürücü bir tutum içine girmeyecekleri de açık görünmektedir.

Bu pazarlarda, özellikle ABD pazarında Çin’in kotasız ürün ihraç edebiliyor olmasını da Türkiye’nin hesaba katması gerekmektedir.

Son 3 yıl içinde tekstil sektörüne 20 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştiren Çin’in kumaş üretiminde yüzde 50 artış hızını yakaladığı, 5.000’e yakın yeni tekstil üretimine yönelik tesis kurduğu düşünülecek olursa kotaların kalktığı bir dünya ticaret ortamında Türkiye’nin rekabet şansının ne olacağı düşünülmelidir.

Yatırım ortamının halen iyileştirilmediği, yabancı sermayenin halen ürktüğü, bürokrasinin girişimcilerin üzerine kabus gibi çöktüğü, girdi maliyetlerinin ve vergi oranlarının halen kamu geliri yaratmak adına indirilmediği bir Türkiye gerçeği karşısında, dünya ekonomisinde bir süper güç olma azmiyle girişimcisini her açıdan destekleyen Çin gerçeği görmezden gelinemez.


ÖNEMLİ NOTLAR:

1.Dahilde işleme İzin Belgesi kapsamında yapılacak ithalat kota uygulamasına tabi değildir.

2.İstanbul dışından faks ile yapılan başvurularda orijinal belgelerin 3 işgünü içinde İTKİB Genel Sekreterliğine ulaştırılmaması durumunda başvuru iptal edilecektir.

3.Matbu Başvuru Formları İTKİB Genel Sekreterlik veznesinden temin edilebilir.
İrtibat Tel: 0212 454 02 48 / 0212 454 02 18 / 0212 454 02 21

















BELİRLİ TEKSTİL VE KONFEKSİYON ÜRÜNLERİNİN İTHALATINDA GÖZETİM VE KORUNMA ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ


Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca hazırlanan 09.01.2005 Pazar Tarihli 2005/5 tebliğ;

Madde 1 — 31/12/2004 tarihli ve 25687 (3 üncü mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Belirli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkında Yönetmelik’in (Yönetmelik) 12 nci maddesi ve 23/12/2004 tarihli ve 25679 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Belirli Tekstil ve Konfeksiyon Ürünlerinin İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemlerine İlişkin 2004/1 sayılı Tebliğ uyarınca bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanlarının ithalatında 2005 yılında uygulanacak kota miktarları EK-I’de gösterilmiştir.

Madde 2 — Kota dağıtımı; 1/6/1995 tarihli ve 22300 (mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 95/6815 sayılı Belirli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkında Karar’ın (Karar) 3. maddesi hükümleri çerçevesinde, başvuru sırası dikkate alınmak suretiyle, ilk gelen ilk alır yöntemiyle, her bir başvuru sahibi için EK-I’de gösterilen azami miktarları aşmayacak şekilde yapılır. Başvuru sırasının belirlenmesinde evrak giriş tarihi esas alınır.

Madde 3 — Anılan Karar’ın 3 üncü maddesi hükümleri uyarınca, kotaların dağıtımı ve yönetimi hususunda İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İTKİB) görevlendirilmiş olup, EK-I’de belirtilen tekstil ve konfeksiyon ürünleri için ithal lisansı talebinde bulunacak ithalatçıların başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için, EK-II’de yer alan başvuru formunun tam ve usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve bu formun ekindeki belgeler ile birlikte eksiksiz olarak, İTKİB’e iletilmesi gerekmektedir.

Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun veya başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi halinde ithal lisansı düzenlenmez.

Madde 4 — Birden fazla kategori için başvuruda bulunulması halinde, her bir kategori için ayrı başvuru yapılması gerekmektedir. EK-I’de belirtilen her bir kotaya aynı ithalatçı tarafından birden fazla başvuru yapılamaz. Bu maddenin uygulanmasında aynı unvan altında merkez ve şubeleri olan firmalar tek ve aynı firma sayılırlar. Bu Tebliğ kapsamında adına ithal lisansı düzenlenen ithalatçılara, söz konusu ithal lisansında belirtilen miktarın en az %50’sinin ithalini gerçekleştirmiş olmaları veya ithal lisansının İTKİB’e iade edilmiş olması şartıyla, aynı kategori için EK-I’de gösterilen azami miktarları aşmamak üzere yeniden kota tahsisi yapılabilir.

Madde 5 — İthal lisanslarının geçerlilik süresi, düzenlendiği tarihten itibaren 3 (üç) aydır. Ancak ,bu süre 31/12/2005 tarihini geçemez.

İthal lisansı gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır.




Madde 6 — İthalatçılar, ithal lisansında belirtilen miktarı tek sevkiyatta ithal etmeleri durumunda gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihi müteakip, birden fazla sevkiyatta ithal etmeleri durumunda ise her sevkiyatın gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihi müteakip en geç 15 (onbeş) işgünü içinde, ithal lisansı üzerinde belirtilen bilgiler bazında gerçekleşen ithalata ilişkin istatistiki bilgileri İTKİB’e iletir. İthal lisansı, üçüncü kişilere devredilemez. İthal lisansı geçerlilik süresinin bitim tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) işgünü içinde İTKİB’e iade edilir.

İthalatçıların yukarıdaki fıkrada yer alan hükmü yerine getirmediklerinin tespiti halinde müteakip ithal lisansı talepleri, söz konusu ithal lisansı iade edilene kadar değerlendirmeye alınmaz.

Belirli Tekstil ve Konfeksiyon Ürünlerinin İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2005/7)

29.01.2005 Cumartesi Tarihli ve 25711 (Asıl) Dış Ticaret Müsteşarlığından:

MADDE 1 — 09/01/2005 tarihli ve 25695 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Belirli Tekstil ve Konfeksiyon Ürünlerinin İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemlerine İlişkin 2005/5 Sayılı Tebliğ”in İthal Lisansı Başvuru Formunda (EK:II) “İthal Lisansı Başvuru Formuna Eklenecek Belgeler” bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İthal Lisansı Başvuru Formuna Eklenecek Belgeler:

EK-1: Beyan sahibine ait imza sirkülerinin örneği,

EK-2: İthal edilecek maddeye ait proforma faturanın aslı veya proforma fatura ya da faturanın noter tasdikli suretinin aslı, (Proforma fatura veya faturanın üzerinde ithal edilecek maddelerin tanımları açıkça belirtilmeli, malın miktarı ve değeri her bir madde için ayrı ayrı belirtilmeli, FOB bedelinin yanı sıra CİF bedeli oluşturan navlun sigorta vb. giderler de ayrıca gösterilmelidir.)
EK-3: Taahhütname

EK-4: Son iki yıla ait vergi levhasının sureti.”
MADDE 2 — Bu Tebliğ 09/01/2005 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 — Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.










İTHALATINDA KOTA UYGULANACAK ÇHC MENŞELİ ÜRÜNLER LİSTESİ
(Kategori Tanımları Yönetmeliğin IA ve IB No.’lu Eklerinde Gösterilmiştir)

KOD TANIM
2 Pamuklu mensucat (gaz mensucat, kordelalar, kadife, pelüş ve tırtıl mensucat, tüller ve diğer ağ mensucat hariç) 4 Gömlekler, tişörtler, yuvarlak balıkçı veya "polo" yakalı hafif ince örme kazak ve süveterler (Yünden veya ince hayvan kıllarından olanlar hariç) fanilalar, atletler, kaşkorseler ve diğer iç giyim eşyası (örme)
5 Anoraklar, rüzgarlıklar, kolsuz ceketler ve benzeri eşya; kazaklar, süveterler, hırkalar, yelekler ve benzeri eşya (ceketler ve blazerler hariç), anoraklar, rüzgarlıklar, kolsuz ceketler ve benzeri eşya (örme) 6 Erkekler ve erkek çocuklar için dokunmuş mensucattan kısa pantolonlar, şortlar (yüzme kıyafetleri hariç) ve pantolonlar (bol pantolonlar dahil); kadınlar ve kız çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik ve suni liflerden dokunmuş mensucattan pantolonlar ve bol pantolonlar , pamuktan, sentetik ve suni liflerden vücudun alt kısmına giyilen astarlı spor kıyafetleri (kat. 16 veya 29'da yer alanlar hariç)
7 Kadınlar ve kız çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden bluzlar, gömlekler ve gömlek-bluzlar (örme olsun olmasın) 8 Erkekler veya erkek çocuklar için yünden, pamuktan, suni veya sentetik liflerden gömlekler (örme olanlar hariç)
9 Pamuktan havlu cinsi bukleli mensucat;pamuktan tuvalet ve mutfak bezleri (havlu cinsi mensucattan) (örme olanlar hariç) 10 Eldivenler (örme)
12 Külotlu çoraplar ve taytlar, kısa ve uzun konçlu çoraplar, soketler (bebekler için olanlar hariç) (varis çorapları dahil) (kat.70'de yer alanlar hariç) (örme ) 13 Erkekler ve erkek çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden külotlar ve slipler, kadınlar ve kız çocuklar için külotlar ve slipler (örme)
14 Erkekler ve erkek çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden dokunmuş mensucattan paltolar, yağmurluklar, kolsuz kısa ceketler, pelerinler ve benzeri eşya (kategori 21'de yer alan parkalar hariç) 15 Kadın ve kız çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden dokunmuş mensucattan mantolar, yağmurluklar, kabanlar, kolsuz ceketler, pelerinler ve benzeri eşya; ceketler ve blazerler (kategori 21'de yer alan parkalar hariç)
16 Erkekler ve erkek çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden takım elbiseler ve takımlar (kayak kıyafetleri hariç) (örme olanlar hariç); erkekler ve erkek çocuklar için pamuktan, sentetik veya suni liflerden tek veya aynı mensucattan olan astarlı spor kıyafetleri 17 Erkekler veya erkek çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden ceketler ve blazerler (örme olanlar hariç)
18 Erkekler ve erkek çocuklar için fanilalar, atletler, külotlar, slipler, gece gömlekleri, pijamalar, robdöşambrlar ve benzeri eşya (örme olanlar hariç); Kadınlar ve kız çocuklar için fanilalar, kaşkorseler, kombinezonlar, jüp veya jüponlar, slipler ve külotlar, gecelikler, pijamalar, lizözler, bornozlar, sabahlıklar ve benzerleri (örme olanlar hariç) 20 Yatak çarşafları (örme olanlar hariç)
21 Yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden parkalar, anoraklar, rüzgarlıklar, kolsuz kısa ceketler ve benzeri eşya (örme olanlar hariç); pamuktan, sentetik veya suni liflerden vücudun üst kısmına giyilen astarlı spor kıyafetleri (kategori 16 veya 29'da yer alanlar hariç) 24 Erkekler veya erkek çocuklar için gece gömlekleri, pijamalar, bornozlar, robdöşambrlar ve benzeri eşya (örme); Kadınlar veya kız çocuklar için gecelikler, pijamalar, lizözler, bornozlar, sabahlıklar ve benzeri eşya (örme)
26 Kadınlar ve kız çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden elbiseler 27 Kadınlar ve kız çocuklar için etekler (pantolon etekler dahil)

28 Yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden pantolonlar, askılı ve üst ön parçası olan tulumlar, kısa pantolonlar ve şortlar (yüzme kıyafetleri hariç) (örme) 29 Kadınlar ve kız çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden takımlar ve takım elbiseler (örme olanlar hariç) (kayak kıyafetleri hariç); kadınlar ve kız çocuklar için pamuktan, sentetik veya suni liflerden dış tarafı tek veya aynı mensucattan olan astarlı spor kıyafetleri
31 Sütyenler (dokunmuş veya örme) 36 Suni filament ipliklerinden dokunmuş mensucat (kategori 114’de yer alan her nevi nakil vasıtası iç ve dış lastiği için olanlar hariç)
39 Masa örtüleri, tuvalet ve mutfak bezleri (örme olanlar hariç) (pamuktan havlu cinsi bukleli mensucattan olanlar hariç) 50 Yün veya ince hayvan kıllarından dokunmuş mensucat
68 Bebekler için giyim eşyası ve aksesuarı (kategori 10 ve 87'de yer alan bebekler için eldivenler hariç); bebekler için uzun ve kısa konçlu çoraplar, soketler (örme olanlar hariç) (kat.88'de yer alanlar hariç) 72 Yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden yüzme kıyafetleri
73 Yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden örme spor kıyafetleri 74 Kadınlar ve kız çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden takım elbiseler ve takımlar (örme) (kayak kıyafetleri hariç)
75 Erkekler ve erkek çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden takım elbiseler ve takımlar (örme) (kayak kıyafetleri hariç) 76 Erkekler ve erkek çocuklar için mesleki kıyafetler (örme olanlar hariç); kadınlar ve kız çocuklar için önlükler, gömlekler ve diğer mesleki kıyafetler (örme olanlar hariç)
77 Kayak kıyafetleri (örme olanlar hariç) 78 Giyim eşyası (örme olanlar hariç)(kategori 6, 7, 8, 14, 15, 16, 17, 18, 21, 26, 27, 29, 68, 72, 76 ve 77'de yer alan giyim eşyaları hariç )
83 Paltolar, ceketler, blazerler ve diğer giyim eşyası (kayak kıyafetleri dahil) (örme) (kategori 4, 5, 7, 13, 24,26, 27, 28, 68, 69, 72, 73, 74, 75'de yer alanlar hariç) 84 Yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden şallar, eşarplar, kaşkollar, peçeler, duvaklar ve benzeri eşya (örme olanlar hariç)
85 Yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden boyun bağları, papyonlar ve kravatlar (örme olanlar hariç) 96 Dokunmamış mensucat ve dokunmamış mensucattan eşya (emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş olsun olmasın)
100 Selüloz türevleri veya diğer suni plastik maddeler emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya bu maddelerle lamine edilmiş mensucat . 117 Ketenden veya ramiden dokunmuş mensucat
156 Kadınlar ve kız çocuklar için ipek veya ipek döküntülerinden örme bluzlar ve süveterler 157 Örme giyim eşyası (kategori 1'den 123'e kadar olan kategorilerde ve kategori 156'da yer alanlar hariç)
159 İpekten ve ipek döküntülerinden elbiseler, bluzlar, gömlekler ve gömlek-bluzlar (örme olanlar hariç); İpekten veya ipek döküntülerinden şallar, eşarplar, fularlar, kaşkollar, peçeler, duvaklar ve benzeri eşya (örme olanlar hariç); İpekten veya ipek döküntülerinden boyun bağları, papyonlar ve kravatlar.






İTHAL LİSANSI BAŞVURU FORMU
..../.../2005
İSTANBUL TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATÇI BİRLİKLERİ
GENEL SEKRETERLİĞİNE
Belirli Tekstil ve Konfeksiyon Ürünlerinin İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemlerine İlişkin 2005/5 sayılı Tebliğ çerçevesinde kotaya tabi aşağıda belirtilen ürünler için firmamız adına ithal lisansı düzenlenmesi hususunda gereği müsaadelerine arz olunur.
İsim-Unvan
(imza-kaşe)

İTHALATÇIYA İLİŞKİN BİLGİLER

Adı/Ünvanı :

Adresi :

Tel:
Faks:
E-posta:

Vergi dairesi:
Vergi numarası:

Son iki takvim yılında gerçekleştirdiği toplam ithalat tutarı (ABD Doları)
200...
200...



Son iki yılda ödediği vergi miktarı (Gelir/Kurumlar)



Kayıtlı olduğu Ticaret/Sanayi Odası ve sicil nosu:







BEYAN SAHİBİNE İLİŞKİN BİLGİLER (İTHALATÇIDAN FARKLI İSE)

Adı/Ünvanı :

Adresi:

Tel:
Faks:
E-posta:

Vergi dairesi:
Vergi/T. kimlik numarası:

Kayıtlı olduğu Ticaret/Sanayi Odası ve sicil nosu:



TEDARİKÇİ ÜLKEDEKİ İHRACATÇIYA İLİŞKİN BİLGİLER

Adı/Ünvanı:

Adresi:
Ülkesi:

Tel:
Faks:
E-posta:
Internet sitesi:



İTHAL EDİLECEK ÜRÜNE İLİŞKİN BİLGİLER

G.T.İ.P (12’li)


G.T.İ.P’una göre ürün tanımı


Ürünün ticari Tanımı

Ürünün Kategorisi

Talep edilen miktar*
Kg:
Adet:
Çift:

Ürün değeri
CIF:
FOB:

Mevcut ise ödeme ve teslim tarihi















* Talep edilen miktarın birimi ne olursa olsun Kg değeri belirtilecektir.
İTHAL LİSANSI BAŞVURU FORMUNA EKLENECEK BELGELER:
EK-1: Beyan sahibine ait imza sirkülerinin örneği,
EK-2: İthal edilecek maddeye ait Çin Halk Cumhuriyeti’nde yerleşik T.C. Konsolosluklarının birinden tasdikli proforma fatura veya faturanın aslı ya da noter tasdikli suretinin aslı, (Proforma fatura veya faturanın üzerinde ithal edilecek maddelerin tanımları açıkça belirtilmeli, malın miktarı ve değeri her bir madde için ayrı ayrı belirtilmeli, FOB bedelinin yanı sıra CİF bedeli oluşturan navlun sigorta vb. giderler de ayrıca gösterilmelidir.)
EK-3: Taahhütname,
EK-4: Son iki yıla ait vergi levhasının ilgili vergi dairesince yada sanayi/ticaret odasınca onaylanmış birer örneği. (İlk başvuruda aranır. Müteakip başvurularda fotokopisi yeterlidir.)

EK-III
TAAHHÜTNAME
İSTANBUL TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATÇI BİRLİKLERİ
GENEL SEKRETERLİĞİNE (İTKİB)
İthal lisansı almak için yaptığımız başvuruda yer alan bilgilerin doğru olduğunu, firmamız adına düzenlenen ithal lisansını üçüncü kişilere devretmeyeceğimizi ayrıca, ithal lisansı kapsamı ürünlerin ithalatı ile ilgili istatistiki verileri gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihi müteakip en geç 15 (onbeş) iş günü içinde İTKİB’e bildireceğimizi ve ithal lisansını geçerlilik süresinin bitiminden itibaren en geç 15 (onbeş) iş günü içinde İTKİB’e iade edeceğimizi, aksi takdirde, söz konusu belge iade edilinceye kadar tarafımıza belge düzenlenmeyeceğini kabul ve taahhüt ederiz.

Firma Ünvanı
Yetkili İmzalar
SAMSUN is offline SAMSUN isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.   Alıntı ile Cevapla
 

Etiketler
belirli, ithalatinda, konfeksiyon, tekstil, urunlerinin


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.